Allt fler länsbor drabbas av campylobakter-infektion. En infektion som man kan få när kycklingkött inte hanteras på rätt sätt.
Under september och oktober 2016 smittades omkring 130 personer i Jönköpings län av bakterien. Det är mer än dubbelt så många som september oktober 2015 och regionen går därför åt med en uppmaning.
Bakterien orsakar magsjuka hos flest personer i Sverige och antalet fall har ökat kraftigt, inte bara i Jönköpings län.
– Orsaken till infektionerna är samma typ av campylobakter som ökar hos de stora producenternas kycklingar, framförallt hos färsk kyckling.
Folkhälsomyndigheten har inlett samtal med Livsmedelsverket och företrädare för kycklingnäringen för att försöka komma tillrätta med problemet. Sedan flera år finns en nationell strategi med flera åtgärder som syftar till att minska infektionerna, som innebär lidande för dem som drabbas och stora kostnader för samhället.
– Men den viktigaste åtgärden är att vi konsumenter måste lära oss att hantera kycklingfilé på ett korrekt sätt så att vi inte sprider bakterierna på skärbrädor, knivar och händer till maträtterna vi serverar. Kycklingen måste dessutom vara väl genomstekt, den får inte vara rå i mitten, säger Peter Iveroth.