"Folk måste se vilket stort framtidsproblem det här är"

Miljöpåverkan blir stort problem för skogsägare.

Eksjö/Mariannelund2015-09-20 04:05


Bräkneväxter, eller ormbunkar, som blir drygt två meter höga, täpper till skogsmarken och gör det svårt för markägare att plantera ny skog. Arne Svahn menar att den stora växtligheten troligtvis beror på de höga koldioxidvärdena som blivit till följd av miljöpåverkan.

- För ett tiotal år sedan fanns det bara lite bräkne här. Men för fem år sedan började det komma allt mer och nu växer det med dunder och brak, säger skogsägare Arne Svahn när han visar hur ormbunkarna vuxit sig täta och höga och täcker stora delar av hans marker.

-Man kan inte plantera här, det finns inte en möjlighet. Då får man gräva bort bräknerötterna med en grävmaskin. Det här är ett stort problem som bara blir värre och värre och något måste göras, säger han.


Arne Svahn hoppas att forskare ska få upp ögonen för problemet och att växtligheten ska utredas.

-Jag tycker man borde undersöka det här. Min uppfattning är ju helt klart att det handlar om miljöpåverkan. Det är de höga koldioxidvärdena som vi har i dag som är orsaken. Det är bra om folk får reda på vilket framtidsproblem vi står inför i de svenska skogarna.

Hela reportaget gick i torsdagens papperstidning - på våra Jord & skog-sidor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om