Folkdans i österled

Under tre dagar i juli gästade Folkdansgillet Stjärnan och Eksjö Folkdanslag Sakiai i Litauen. De besökte en dansfestival som innehöll både seminarier och flera dansuppvisningar.

Ett ryskt folkdanslag genomför en dansuppvisning.

Ett ryskt folkdanslag genomför en dansuppvisning.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2004-07-16 06:34

Det var Eksjö kommuns internationella samordnare Ingemar Frejd som bjöd in de två folkdanslagen från Eksjö till den Litauiska dansfestivalen. Besöket var ett led i ett EU-projekt som ska utveckla det interkulturella samarbetet mellan europeiska länder.
Förutom Sveriges deltog gäster från Danmark, Polen, Ryssland och givetvis musiker och dansare från Litauen. Syftet med besöket var att träffas, utbyta erfarenheter och att tillsammans skapa en webb-plats med data från de olika länderna för att i framtiden underlätta utbyten och samarbete. Man hoppas att på så sätt kunna bevara det kulturarv som finns i danserna.

Bejublade framträdanden
De svenska folkdanslagen gjorde flera bejublade framträdanden och lät sig också imponeras av de andra deltagarnas uppvisningar. Föreställningarna innehöll dans, musik och sång.
Förutom olika uppvisningar innehöll festivalen även flera seminarier där de deltagande grupperna fick redogöra för sina organisationer och sina olika sätt att arbeta. Varje grupp kunde informera på sitt modersmål som sedan översattes till engelska av tolkar.

Rundresa
Med svenskarna hade också tid till att se sig om i staden Sakai och dess omnejder. De besökte ett museum som bland annat visade hur det Litauiska folket levt ett hårt liv under ockupation och krig. De besökte också ett katolskt kapell och en helig källa med minnesmärken efter stupade soldater.
Dansfestivalen avslutades med en gemensam avskedsföreställning då man sjöng och dansade tillsammans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om