Folket vann - skolan räddas

Pauliströms skola får vara kvar tills vidare. Komunfullmäktige valde att riva upp beslutet om nedläggning. Politikerna beslutade att återremittera ärendet och inte särbehandla skolan. Beslut togs däremot att lägga ner Näshults skola.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2008-02-22 07:18

Det är sällan fullmäktiges besöksplatser är speciellt välfyllda men på onsdagen var i stort sett varenda stol i Vetlanda stadshus upptagen av Karlstorps- och Pauliströmsbor, som ville protestera mot nedläggningen av skolan ett par mil söder om Mariannelund. Innan hade de mött politikerna på väg in i salen med upphöjda lappar med budskap inför beslutet.
Ännu mer påtagligt blev det då flera av barnen också fanns med. De höll tappert ut i timmar på det långa och på dagen sena mötet.
Befolkningen i östra kommundelen har på olika vis uppmärksammat politikerna på att det skulle vara ett ogenomtänkt beslut att klubba igenom en nedläggning. För det var det som gällde, antingen i år eller nästa år.
Men även en kamp mot Goliat kan uppenbarligen löna sig och fullmäktiges beslut blev onekligen en seger för folket och gränstrakterna mot Kråkshult, Mariannelund och Lönneberga.

40 mil
Per Emanuelsson från Lixerum, söder om Mariannelund, var en av talarna vid den allmänna frågestunden. Han bar med sig sin halvsovande dotter fram till talarstolen.
- Om ni tar beslut om nedläggning kommer jag att få åka 40 mil varje vecka för att lämna och hämta henne, kommenterade han ödmjukt.
Utan någon större debatt klubbade fullmäktige igenom en nedläggning av Näshults skola, som tidigare brann.
Skolbarnen förs över till Nye medan förskoleverksamheten blir kvar i nya lokaler.
När det kom till nedläggningen av Pauliströms skola debatterades denna punkt däremo desto mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om