Folknykterhetensdag

Kråkshults församling uppmärksammade på Kristi Himmelsfärdsdagen folknykterhetensdag. Esse Petersson, landstingsledamot i Jönköpings län för Folkpartiet och länsnykterhetsföreningens ordförande, pratade i kyrkan bland annat om sin syn på alkoholkonsumtionen i dag.

Sven Sand, Filip Stigbäck, ordförande i Blåbandrörelsen i Kråkshult, Viktor Petersson och Esse Petersson, ordförande för länsnykterhetsföreningen och landstingsledamot för Folkpartiet i Jönköpings län.

Sven Sand, Filip Stigbäck, ordförande i Blåbandrörelsen i Kråkshult, Viktor Petersson och Esse Petersson, ordförande för länsnykterhetsföreningen och landstingsledamot för Folkpartiet i Jönköpings län.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2003-05-31 07:56

Kråkshults andakt på Kristi Himmelsfärdsdagen ägnades åt folknykterhetensdag.
Efter andakten var det kyrkkaffe i Allégården där det fanns tillfälle att ställa frågor till Esse Petersson, landtingsledamot för Folkparitet, som bland annat pratade om alkoholkonsumtions efterverkningar för samhället.
- Vi är på väg tillbaka till samma alkoholkonsumtion som Sverige hade på 1800-talet och det kommer att få följder för samhället.
Landstinget i Jönköping har i år beslutat att höja landstingsskatten med en krona från och med år 2004.
- Nu lägger vi tre kronor av skatten på drog- och alkoholrelaterade skador.
Det är sedan mitten av 1990-talet som vi har börjat dricka mer alkohol i Sverige och vi närmar oss den konsumtionen som de har på många håll i Europa.
- Det dröjer ett tag innan vi ser effekterna av den ökade konsumtionen, men vi kan ju se att de har mer problem i Europa med drog- och alkoholrelaterade skador.
Esse Petersson menar att det i nuläget är viktig med information och drogfria miljöer.
- Det finns inte så mycket vi kan göra med lagar och restriktioner eftersom den billigare alkoholen är så lättillgänglig.
Esse Petersson räknar upp fem punkter där det är väldigt viktigt att få det drogfritt.
Det är dels i trafiken.
- Det är en sak som de flesta håller med om men jag tycker att det är dags att vi inför alkolås i bilarna och att du inte får vara påverkad vid sjöfart.
Skolan och arbetslivet ska vara drogfritt. Han tycker inte att drogtester på arbete ska ses som en integritetskränkande handling.
- Det är så självklart att man ska vara nykter på jobbet att det inte borde anses som en kränkning av integriteten att visa att man är drogfri.
Han fortsätter med att ungdomstiden och graviditeten ska var fri från droger.
- Det är viktigt att vuxna är förebilder för unga och då är det inte vad du säger utan vad du gör som är det viktiga.
Själv har han alltid varit helnykterist och länge varit samhällspolitiskt engagerad för ett nyktrare samhälle.
- Jag har sett den positiva biten av att vara klar hela tiden, även på fester. Så det är en livsstil att leva som helnykterist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om