Folktandvården i farozonen

Folktandvården med fem anställda i Mariannelund kan riskera att läggas ner. Lokalerna är i starkt renovingsbehov och utrustningen är gammal. Betydande investeringar krävs om man ska kunna vara kvar i nuvarande lokaler. Beslutet ligger därför i händerna på politikerna.

Eksjö/Mariannelund2007-03-09 07:13

Nedläggningshotet kommer samtidigt som kliniken prisats för sitt enträgna och mycket lyckosamma arbete att minska karies bland barn och ungdomar.
En egen tandläkarstation har i Mariannelund varit en självklarhet i "alla" år.
När Torghuset byggdes flyttade verksamheten från den nuvarande bostadsvillan på Ljunggatan till bottenplanet vid torget. Sedan 1990 är verksamheten inrymd på övervåningen.
Men det som setts som en självklar service i Mariannelund i alla år är nu i gungning.
Med åren har både lokalerna såväl som utrustningen fått ett ökat behov av förbättring och förnyelse. Behovet har funnits under flera års tid och vid olika tillfällen påpekats av personalen.

1,7 miljoner
Politiker har för flera år sedan synat anläggningen men något beslut om renovering eller uppdatering av utrustningen har inte skett.
- Det är omodernt och lokalerna behöver renoveras. De är långsträckta och det blir stora ytor. Vi har mycket utrymme men vi skulle vilja ha det annorlunda så vi kunde nyttja det bättre, säger tandläkare Kaj Silfver.
Kliniken är också i behov av modernare tandvårdsutrustning.
- Den vi har fungerar men det blir dyra reparationer när den går sönder.
I en tidigare kalkyl gjord för en femårig investering beräknat från 2005 och framåt handlar det om cirka 1,7 miljoner kronor, enligt Folktandvårdens kansli.
Det är med all sannolikhet en kostnad som man efter två år får omvärdera och uppdatera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om