För stora risker - får uppehållstillstånd

Ett romerskt par från Kosovo i Serbien skulle utsättas för förföljelse om de tvingades återvända till hemlandet. Mannen är dömd till utvisning för brott och hans ärende lämnas tillbaka till Migrationsverket. Kvinnan, bosatt i Mariannelund, får uppehållstillstånd i Sverige.

Eksjö/Mariannelund2007-07-25 07:59

4 oktober för två år sedan avslog Migrationsverket Kosovoparets ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd, flyktingförklaring och resedokumentation. Det bestämdes att de skulle utvisas till Serbien och Montenegro.
Paret överklagade beslutet och Utlänningsnämnden skickade 1 mars 2006 ärendet tillbaka till Migrationsverket för att pröva det på nytt. Som grund hade Utlänningsnämnden att parets behov av skydd i första hand skulle prövas mot det som de angivit som sin hemort.
5 mars i år avslogs parets ansökning på nytt av Migrationsverket.
Men mannen och kvinnan överklagade igen och menade att romernas situation i Kosovo är svår och att deras situation inte skulle förändrats så fort bara för att ministrarna sagt sig vara positiv för att verka för en förbättring.
Diskrimineringen av romer ligger djupt rotat och de skulle troligtvis utsättas för övergrepp och diskriminering om de skulle återvända.
Migrationsverket sa att de kollat upp området och att vissa delar av landet är säkra för paret att bo i. I parets hemort bor 200 romer och även om det bor fler serber där så finns det många internflyktingar som sökt sig dit.
23 maj förra året dömdes mannen till två års fängelse för stöld, rån, försök till utpressning och olaga hot och har därefter blivit utvisad till hemlandet med förbud att återvända innan 16 februari 2016.
Mannen har i sin ansökan om uppehållstillstånd berättat att serber och albaner förföljer honom och hans fru på grund av etnisk tillhörighet. 1999 flydde de från en del till en annan i Kosovo, där de bott innan de kom till Sverige.
Mannen säger att han tidigare blivit misshandlad och hotad av serber. Kvinnan säger att hon har blivit våldtagen fyra gånger av okända gärningsmän.
Övergreppen har inte anmälts till polisen i hemlandet. Eftersom man ser ner på romer i landet känner de att de inte kan räkna med skydd från polisen. De får inget arbete och kan därmed inte försörja sig i Kosovo.
De får inte ens registrera sig i folkbokföringen i hemlandet, vilket skulle göra det svårt för dem att återvända då de inte erkänns av lagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om