Förare döms till dagsböter

Den bilförare som orsakade en allvarlig olycka utanför Eksjö förra hösten, där bland annat ett par Vimmerbybor skadades, har dömts av Eksjö Tingsrätt. Straffvärdet för nämnda brott är fängelse men då mannen själv skadades får han villkorlig dom och dagsböter på totalt - 4 000 kronor.

Eksjö/Mariannelund2017-11-02 11:30

Vid olyckan skadades flera personer allvarligt. En av dem sitter numera i rullstol.
Bilföraren, en man i 30-årsåldern, är i dag är bosatt på en mindre ort i östra Vetlanda kommun. Vid olyckstillfället var han bosatt på ett tillfälligt boende i Bodafors.
Det var kväll den 28 september förra året då han och hans två vänner var på väg hemåt från en utflykt till Eksjö.
Från Nässjöhållet kom en bil med fyra personer I bilen satt en mor och dotter från Gullringen och ett par vänner.
I höjd med golfbanan väster om Eksjö flög bilen med de tre männen över på fel vägbana och krockade med den mötande bilen.
En av personerna sitter idag förlamad. Han kan inte tömma tarmen eller kissa själv, bland flera andra kännbara och betydande kroppsliga sviter.

Såg ett litet djur
30-åringen kan inte ge någon förklaring till olyckan men säger att han sett ett litet djur i vägkanten.
Rätten menar i sin bedömning att djur på vägen är något alla bilförare måste ha beredskap för. Ingen annan kan styrka det och han har själv sagt att han bromsade men inte väjde. Vittnesuppgifter säger dock att bilen plötsligt skakade till som om han väjde kraftigt. Likaså upplevde de att bilen körde i hög hastighet.
Om han på något vis väjde för ett djur saknar dock avgörande betydelse eftersom fordonet visade sig ha blankslitna däck.

Gällde för helt år
30-åringen hade köpt bilen i mars månad, ett halvår innan olyckan. Han bytte då till medföljande sommardäck som han tyckte såg ”normala” ut.
Det anser tingsrätten vara osannolikt att de var med tanke på hur mycket de isåfall har slitits kontra den körsträcka han uppgett han kört sedan han köpte bilen.
Rätten anser inte det troligt att däcken var bra på våren. Själv har 30-åringen uppgett att han aldrig kontrollerade mönsterdjupet.
30-åringen visste att bilen var besiktigad till februari 2017 och att han trodde då att det gällde ”hela bilen”.
Eksjö Tingsrätt poängterar att om bilen besiktigas med vinterdäck saknar det värde ifråga om sommardäcken.
Mannen har sagt att han tänkte byta däck till allvädersdäck och rätten anser därför att han var medveten om att däcken inte var i bra skick.
Eksjö Tingsrätt menar i sitt utlåtande att 30-åringen brustit i sin uppmärksamhet, att han hållit en för hög hastighet i förhållande till väglaget och att bilen haft två blankslitna däck. Han har på grund av detta kommit över i mötande vägbana och kolliderat med en mötande bil. Han har därmed riskerat sex människors liv.
Rätten menar att han gjort sig skyldig till ett medvetet risktagande och visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv och hälsa.
Tingsrätten förklarar att straffvärdet grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada motsvarar fängelse i tre-fyra månader.
Tingsrätten tar i det här fallet hänsyn till att mannen själv skadades och att han fick tillbringa en tid på sjukhus. Därför döms han till villkorlig dom och dagsböter, 80 a´50 kronor, det vill säga 4 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om