Förbjuds hyra ut lägenheterna

Ägaren till tidigare Konsumfastigheten i Mariannelund hotas av ett rejält vite om han inte gör en elöversyn, så att han som fastighetsägare tar ansvar för elen i hela huset. Gör han inte det hotas han av ett enormt vite och förbjuds hyra ut lägenheterna.

Ägaren till den tidigare Konsumfastigheten måste ta ansvar för elen i hela huset, annars förbjuds han att hyra ut lägenheterna. Han hotas nu av vite på 100 000 kronor. Foto: Ivonne Svahn

Ägaren till den tidigare Konsumfastigheten måste ta ansvar för elen i hela huset, annars förbjuds han att hyra ut lägenheterna. Han hotas nu av vite på 100 000 kronor. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-06-18 09:07

Det gamla Konsumhuset i Mariannelund ägdes av kooperativet och på den tiden när huset byggdes var det inte så petnoga vem som betalade elräkningen.

Det finns i dag individuella elmätare till lägenheterna men cirkulationspumpen går fortfarande på en allmän enhet och är kopplad till gatukökets elmätare och elcentral.

- När de som hade Sibylla inte betalade elräkningen förra året stängdes elen av och därmed hela huset, beskriver Peter Larsson, på Eksjö kommun.

Lite skral underhållsvärme gick ut men eftersom elen var avstängd fungerade inte den nödvändiga cirkulationspumpen. Lägenheterna fick sålunda ingen värme eller varmvatten. Dessutom var trapphuset mörkt i höstas när dagarna blev allt kortare.

Kontaktade kommunen

Att hela huset stängts ner blev till slut ohållbart för hyresgästerna när det blev allt kallare ute och kylan började krypa in.

De kontaktade kommunen för att höra vad de skulle göra.

Ärendet hamnade på kommunens agenda men fastighetsägaren har enligt kommunen inte varit samarbetsvillig för att vidta några åtgärder.

Till slut gav samhällsbyggnadsnämnden ett bemyndigande till tjänstemännen, att de på ett klokt sätt skulle vidta åtgärder så att hyresgästerna fick tillgång till värme och vatten. Det hade i yttersta fall inneburit handräckning av polis.

Så långt behövde det inte gå.

- Efter mycket tråkiga samtal hittade vi en lösning med ortens elfirma som fastighetsägaren gick med på. Vi la på elen på en av de privata hyreslägenheterna.

Hyresgästen fick fakturan mot att kommunen stod för elen.

- Tanken var att det skulle vara en tillfällig lösning. Vi kunde inte flytta hyresgästerna eftersom det inte finns någon annanstans de kan bo, säger han.

Men lösningen har inte blivit ytterst tillfällig. Fastighetsägaren har inte heller visat något intresse att göra någon åtgärd och har inte hört av sig.

100 000 kronor i vite

Eksjö kommun har nu tröttnat och drar åt tumskruvarna rejält.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade vid sitt senaste sammanträde att fastighetsägaren inom två månader efter delgivning måste ha gjort en elrevision av fastigheten, (och ta ansvar för elen). Annars förbjuds han att hyra ut lägenheterna.

Sker inte det riskerar han ett vite på 100000 kronor. Och det räknas inte per månad utan per tillfälle som en boende kan konstateras i lägenheterna.

Det innebär i teorin att kommunen kan åka dit varje dag, för att kontrollera.

- Det är världens enklaste sak för fastighetsägaren att åtgärda. Vi är inte intresserade av vite utan vill ha åtgärder så att folk kan leva lugnt. Men vi måste göra det här för att fastighetsägaren ska förstå allvaret, säger Peter Larsson.

Fastighetsägaren kommer att bli delgiven och kommunen väljer att ta hjälp av en stämningsman direkt, då kommunen vill ha en snabb lösning på problemet.

I fastigheten finns tre lägenheter varav två är bebodda. Därtill finns en livsmedelsbutik samt en lokal för servering i lokalerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om