Föreningar driver vidare

På torsdag kommer doften av nybryggt kaffe kännas vid den vackra utsiktsplatsen vid Valbackens Turistgård. Föreningar går in och räddar driften av toppstugan framöver.

Eksjö/Mariannelund2007-05-15 06:41

Valbackenas Turistgård har under en längre tid varit till salu. Spekulanter har funnits men av olika anledningar har ingen försäljning blivit aktuell. En sak som motat är att anläggningen legat på kommunal mark.
Gemensamt för bygdens invånare och kommunen har varit att man även i fortsättningen vill låta allmänheten få njuta av dess vackra läge och att anläggningen ska drivas långsiktigt.
Som ett led i detta har man i Ingatorp bildat föreningen Valbackens toppstuga, för att driva verksamheten vidare och skapa jobb åt bygdens ungdomar.
- Vi vill satsa på ungdomarna genom att ge sommarjobb, säger föreningsmedlemmarna.
Formella beslut av kommunstyrelse och kommunfullmäktige saknas fortfarande men samhällsbyggnadsutskottet har för ett par dagar sedan stakat ut vägen, att kommunen är villig att arrendera ut anläggningen till föreningen, första året helt gratis, gentemot att föreningen sköter och driver anläggningen.
- Men finns det någon som vill ta över nästa sommar så står vi med öppna armar och tar emot dem, poängterar Lars Johansson.
Trenden är att kommuner säljer ut mer och mer men i det här fallet går Eksjö mot strömmen och har aviserat att man ämnar köpa anläggningen av dagens ägare.
Kommunfullmäktiges beslut kommer inte förrän i juni men föreningen Valbackens toppstuga kör igång redan på torsdag.
Redan innan har ett 30-tal personer deltagit i en arbetskväll med att städa och putsa fönster.
På torsdag slår anläggningen upp portarna för säsongen och i kaffestugan är det hembakat som gäller.
Först håller man öppet på helgerna men från och med första juni ämnar man ha öppet alla dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om