Förrädiska och livsfarliga fällor

För någon vecka sedan ramlade en kviga ner i en brunn i Kråkshult. En svampplockare som råkade gå förbi brunnen blev hennes räddning. - Det finns flera brunnar härom kring, som kan vara livsfarliga, varnar Inge Björkman, som var den som hittade kvigan i brunnen.

Bara en tunn plåt ligger nedanför det som ser ut som ett räcke på avstånd. Under plåten ligger en djup stenlagd och vattenfylld brunn.

Bara en tunn plåt ligger nedanför det som ser ut som ett räcke på avstånd. Under plåten ligger en djup stenlagd och vattenfylld brunn.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2009-09-08 06:22


Inge Björkman var ute och letade efter svamp i ett skogsparti i Kråkshult, som han vanligtvis inte besöker. Plötsligt fick han se en gammal brunn.
- Jag såg att locket låg lite snett så jag gick bort och tittade ner.
Förvåningen blev mäkta stor när han han såg vad som fanns i brunnen:
- Där nere såg jag ett kohuvud. Hon andades tungt och ansträngt.

Trampat igenom
En kviga hade trampat igenom plåtlocket och ramlat ner i brunnen. Hon hade gått över brunnen, vars lock gett vika så hon ramlat ned med bakdelen först i den meterbreda brunnen.
Där nere, tre fyra meter ner, satt hon fastkilad med bara huvudet över vattenytan.

Gräva bort brunnsringar
Inge Björkman larmade gårdsägaren som fick tillkalla räddningstjänst för att rädda djuret. Man pumpade upp vattnet för att kvigan inte skulle kylas ner ytterligare, samtidigt som man tvingades ta en traktorgrävare till hjälp för att ta bort de översta brunnsringarna, så man sedan kunde hissa upp djuret.
Kvigan överlevde. Hon var svårt medtagen och fick smärtstillande medel av räddningstjänsten. Hon ska ha rest sig upp först dagen efter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om