"Försiktigt positiva"

När försvarsminister Sten Tolgfors i vintras besökte Eksjö sa han att det inte blev några förbandsnedläggningar den här mandatperioden. Det står regeringen fast vid i den nya inriktningsproposition för försvaret som presenterades på torsdagen.

Eksjö/Mariannelund2009-03-20 07:30

- Det känns försiktigt positivt, säger major Peter Gustafsson vid Ing 2 i Eksjö efter att regeringen presenterat sin inriktningsproposition för försvaret.
- Vi upplever det inte som någon förändring utfrån förslaget som förvarsmakten lämnade ifrån sig i slutet av januari. Vi känner igen det utifrån det tidigare förslaget, säger han.
Sten Tolgfors anser det är viktigt att bevara kompetensen och trygga militär förmåga vid högre konfliktnivåer.
Och de kan komma snabbt.
- Dagens hot kan inte lösas med gårdagens försvar. Till exempel visar kriget i Georgien att utvecklingen kan ske mycket snabbt. Kriget utspelades på fem dagar och avgjordes på två. Det var inte många ryska soldater som förflyttades till området men de kom snabbt, säger Sten Tolgfors.

Snabbare insats
I det framtida försvaret ska Sverige få fler soldater som snabbare kan användas. Uppdelningen mellan en nationell insatsorganisation och en utlandsstyrka upphör. Alla ska kunna tjänstgöra när och där det behövs.
Försvarsministern klargör viljan att stödförbanden, där ingenjörsenheten ingår, ska hållas samman i större enheter. Det innebär att Ing 2 inte delas upp i andra förband.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om