Försjön föreslås bli ny vattentäkt

Vattenbristen de senaste åren har gjort att kommunen utrett en reserv-vattentäkt för tätorten. Försjön, en mil öster om stan föreslås. En investering som väntas landa på 35 miljoner. Ska Hult få tillgång till reserv-vatten landar summan på det dubbla.

35 miljoner väntas det kosta att skapa en reserv-vattentäkt till Eksjö tätort.Ska Hultborna få samma förmån kostar det det dubbla. Foto: Olof Carlsson

35 miljoner väntas det kosta att skapa en reserv-vattentäkt till Eksjö tätort.Ska Hultborna få samma förmån kostar det det dubbla. Foto: Olof Carlsson

Foto:

Eksjö/Mariannelund2018-04-13 07:00

Vattenbristen var påtaglig framförallt förra våren och sommaren. Under våren 2017 beställdes en utredning kring vattensituationen och dess framtid. Det var framförallt i tätorten Eksjö som vattennivån blev kritiskt låg i vattentäkten.

Norra Vixen används i dag som reserv rå-vattentäkt men sårbarheten blev mycket tydlig när även dess vattennivå kröp alldeles för långt ner. Grundvattennivån på Ränneslätt gjorde att man inte kunde ta ut tillräcklig mängd vatten därifrån.

Det ledde till strikta restriktioner. All extra vattenanvändning som vatten till bevattning, pooler etcetera förbjöds förra sommaren. Länsstyrelsen fick ändå både 2016 och 2017 göra avsteg från vattendomen för att råvatten skulle kunna försörja tätorten.

Försjön

Utredningen föreslår därför att Försjön, någon mil öster om Eksjö, blir en reservvattentäkt till Eksjö. Det innebär att man får en helt oberoende vattenkälla till Norra Vixen och Ränneslätt.

I arbetet har man bland annat tagit hänsyn till geografisk närhet, men även säkerhetsaspekten med en ny och separat plats, vattenkvantitet, kvalitet och den befolkningsutveckling som man vill utveckla systemet för. Här vann Försjön på alla punkter.

Byggnationen av en överföringsledning till Eksjö föreslås kompletteras med en avloppsledning. Det innebär att Hults reningsverk kan komma att försvinna.

Ett alternativ med tre ledningar ges möjlighet att skapa reservvatten till Hult.

Eksjö Energi konstaterar att det finns ett VA-arv att hantera med flera områden med mycket gamla ledningar och anläggningar som måste bytas ut.

I arbetet med vattenfrågan väntas ån mellan Södra och Norra Vixen att rensas ut.

Förslagen är inriktningsbeslut i en lång process. I ställningstagandet bedöms tillståndsprocessen som "rimlig".

Vad kostar då kalaset? Utredningen beräknar att kostnaden landar på 35 miljoner för råvatten-alternativet. Om reningsverket i Hult ska ersättas och alternativet med tre ledningar för att skapa reservvatten även i Hult landar det enligt kalkylen på 65 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om