Forskning efter släkt – och bilder – i fokus

I helgen samlades en hel del folk på Solgården i Ingatorp för att vidga sina vyer kring släktforskning i allmänhet och bevarandet av bilder i synnerhet.

Hans Bjernevik föreläste om bilder och upphovsrätt.
Foto: Magnus Strömsten

Hans Bjernevik föreläste om bilder och upphovsrätt. Foto: Magnus Strömsten

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-11-01 10:30

På plats fanns bland annat DIS-Småland. De jobbar med Datorhjälp i släktforskning och har 20 000 medlemmar runt om i landet varav 1 000 återfinns i Småland. Föreningens ordförande Tommy Nilsson berättade lite om vad man gör.

– Vi har tagit fram en programvara som nyligen har kommit i en ny version som vi åker runt och visar upp. Den är till väldigt stor hjälp vid släktforskning och visar resultatet på ett överskådligt vis. Det finns även möjlighet att byta uppgifter med andra användare och bredda sin databas, säger Tommy Nilsson.

Rune Elofsson från Eksjö har släktforskat sedan 1967.

1700-talet

– Man blir egentligen aldrig färdig med forskningen, men för min egen del har jag kommit tillbaka en bra bit på 1700-talet. Sedan blir det svårare i och med att systemet med kyrkböcker bara finns till 1800-talet, säger Rune som numera hjälper andra att komma igång med sin forskning.

Han gillar också att använda kartor i datorn för att få en bättre bild över hus släkten har flyttat genom generationer.

– Man kan illustrera det med hjälp av ett program som via Google Earth visar bilder på platserna de bott, säger Rune Elofsson.

Bilder

Hans Bjernevik från Kista var inbjuden som föreläsare i ämnet bilder och upphovsrätt. 

– Folk har i regel mycket gamla bilder, men frågan är hur man hanterar dem. Det man ska tänka på är att förvara dem i rumstemperatur och på ett mörkt ställe. Med dagens teknik kan man på ett smidigt vis digitalisera bilder. Är det stora bilder kan man fotografera av dem med en kamera. Mindre bilder scannas helst in, säger Hans.

En viktig fråga kring gamla bilder som Hans tog upp var upphovsrätt.

– Fotografilagen gick upp i upphovsrättslagen 1969. Bilder som är tagna före 1969 är därmed fria om de inte har en verkshöjd. Det innebär att de är arrangerade bilder. De blir fria 70 år efter fotografens död. När man använder äldre bilder är det också väldigt viktigt att tänka på att namnet på fotografen alltid ska finnas med, avslutar Hans.

DIS-Småland med Rune Elofsson t.v. och Tommy Nilsson i mitten.
Foto: Magnus Strömsten
DIS-Småland med Rune Elofsson t.v. och Tommy Nilsson i mitten. Foto: Magnus Strömsten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om