Förskola igen tack vare ny personal

Svårigheterna att hitta behörig personal till förskolan i Ingatorp har gjort att Getingen i Ingatorp det senaste året varit familjedaghem. Nu är dock Getingen åter igen en förskola efter lyckade rekryteringar.

Barnen hade gjort egna lotter.

Barnen hade gjort egna lotter.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-10-11 11:30

För några år sedan fanns ett sparförslag att lägga ner Getingen och flytta barnomsorgen till en annan ort. Prognosen med barn ansågs vara vikande. De planerna stoppades och att det behövs en barnomsorg på orten har bevisats flera gånger om. I dag är 30 barn i verksamheten och flera står i kö.

När nedläggningsplanerna var ett minne blott kom ett nytt problem. Svårigheten att rekrytera behörig personal utanför centralorten.

För ett år sedan tvingades kommunen ändra skolformen för Getingen i Ingatorp från förskola till familjedaghem. Orsaken var att Eksjö kommun hade uppenbara problem att hitta behörig personal, legitimerade förskollärare, vilket krävs för att verksamheten ska få kalla sig förskola.

Men även det har svängt och efter en lyckad rekryteringsprocess är Getingen sedan augusti åter igen registrerad som förskola.

Från Vimmerby och Hultsfred

Jenny Lindström, förskolechef för Getingen har rekryterat 41-åriga Christin Johansson, arbetslagledare och 35-åriga Sabine Mayer, kreativitetspedagog. Båda är utbildade legitimerade förskollärare och har Getingen som sin nya arbetsplats sedan i somras.

Och det är från grannkommunerna i Kalmar län som alla tre kommer ifrån.

Jenny Lindström (som började jobba i Eksjö kommun i våras) är från Vimmerby och detsamma gäller Christin Johansson.

‑ Jag har jobbat i förskola i Vimmerby kommun sedan 2003 men kände mig redo för en ny utmaning och sökte därför jobb i Eksjö kommun, säger Christin Johansson.

Sabine Meyer har tidigare arbetat i Hultsfreds kommun men ville också ta sig an en ny utmaning, vilket var anledningen att hon sökte sig till Eksjö kommun.

Det som är nytt för dem båda är att en föräldraförening äger och förvaltar det hus som Getingen ligger i. Eksjö kommun hyr sedan många år tillbaka huset av föräldraföreningen.

‑ Detta är spännande och mycket positivt för Getingens förskola. Det blir en tydlig gemenskap med föräldraföreningen som engagerar sig tillsammans med personalen, säger både Christin Johansson och Sabine Mayer.

Det är två avdelningar på Getingen och de bådas tjänster är fördelade på varsin avdelning, Biet och Humlan.

Under utbildning

För närvarande har Getingens personalstyrka två utbildade legitimerade förskollärare. Prognosen för att det ska bli än fler i kommunens organisation är mycket god, då flera av de andra i personalen studerar till förskollärare, samtidigt som de jobbar.

Närmast på tur står Amanda Friman som blir färdig med sin utbildning till årsskiftet. Bea Alf har också valt att studera på egen hand.

Därtill har två i personalen lockats av kommunens satsning på området, att man erbjuds studera under tiden man jobbar.

Tillsammans verkar det vara en bra mix av personligheter som arbetar under samma tak.

‑ Vi är ett bra team där alla är engagerade och vi har roligt tillsammans. Vi har olika förmågor och vi tänker mycket gemensamt i huset och inte i avdelningar, säger Christin Johansson som arbetar tillsammans med Sabine Mayer, Bea Alf, Amanda Friman, Miranda Fjällström, Madeleine Murchie och Elin Ahlenius.

Svårare

Att rekrytera behörig personal till olika verksamheter kan vara svårt och speciellt om det är orter som ligger en sträcka från centralorten.

Det har alltid varit svårt och jag tror svårigheten att få vikarier har stor betydelse liksom körningen.

Själv rekommenderar hon det däremot varmt:

Jag har jobbat i ytterområden i Vimmerby kommun och trivdes väldigt bra med det. Det blir en sådan gemenskap i en mindre förkola med barn, föräldrar och kollegor.

Senast har hon jobbat i Södra Vi.

Till Ingatorp är det visserligen lite längre resväg men på vägen hem till Vimmerby hinner jag tänka igenom hur dagen varit och tar därför inte med mig jobbet hem, beskriver hon.

När jag började jobba ville jag bara vara i Vimmerby och att köra en sträcka till jobbet kunde jag absolut inte tänka mig. När det blev rotation hamnade jag i Rumskulla och jag kan tycka det är en fördel för man får lite distans till jobbet och hinner reflektera på vägen hem.

Även Sabine Mayer beskriver något liknande:

Jag bor i Lönneberga och resan till och från jobbet tar 20 minuter. På den stunden hinner jag "släppa arbetsdagen", säger hon.

Annan planering

Christin Johansson har efter åren i Vimmeby, både i centrum och i kommunens yttre områden, fått en erfarenhet som hon kommer bära med sig. Speciellt om hon börja jobba i exempelvis Vimmerby igen. Bland annat när det gäller skillnaden mellan centralort och de mindre orterna om man exempelvis vill vara med på en aktivitet. På de mindre orterna krävs en helt annan planering på flera olika plan, inte minst ekonomiskt.

Det tänkte jag aldrig på när jag jobbade centralt i Vimmerby.

Hon har också upplevt de osynliga hinder som lätt kan uppstå om man inte jobbar i "centrum".

Förra året jobbade jag i Södra Vi och vi blev väldigt besvikna på Vimmerby handel att vi inte fick komma in och klä julgranarna som de andra barnen fick. Barnen blev jättebesvikna och som pedagog vill man vara med på alla aktiviteter. Om det nu inte gick att lösa med bussar så kunde vi pedagoger ha fått komma och hänga upp det barnen gjort men vi fick inte ens förfrågan, säger hon.

Den och andra erfarenheter har hon med sig till Getingen där hon känt sig mycket välkommen. Tillsammans har personalen planerat invigningen av förskolan som ägde rum häromdagen. Passande nog förlades den till Internationella barndagen. 84 anmälda gäster trivdes och mumsade på både korv med bröd och tårta med dricka. Vid olika stationer för barnen fick barnen och föräldrar olika uppdrag.

Företag i Vimmerby, Eksjö och Hultsfred sponsrade ett lotteri.

Lotterna gjorde barnen själva och lotterna var till självkostnadspris. Pengarna vi fick ihop kommer vi göra något roligt för barnen med, säger Christin Johansson som säger att invigningen var väldigt lyckad.

Det enda som inte var på Getingens sida den här dagen var vädret.

Men i detta yrke är vi alltid redo för kläder efter väder, säger hon skämtsamt då det stundtals vräkte ner regn.

Bea Alf och Christin Johansson serverade tårta under invigningen.
Bea Alf och Christin Johansson serverade tårta under invigningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om