Förskollärare saknas på Getingen

Bristen på förskollärare gör att förskolan Getingen i Ingatorp blir familjedaghem från och med augusti. Ambitionen är dock att verksamheten ska återgå till att bli förskola så snart som möjligt igen.

Bristen på utbildad personal gör att Getingen ändrar sin verksamhetsform.Foto: Arkiv

Bristen på utbildad personal gör att Getingen ändrar sin verksamhetsform.Foto: Arkiv

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-06-21 11:00

Verksamheten för Getingen i Ingatorp förändras från förskola till pedagogisk omsorg i form av familjedaghem.

Numera råder det brist på förskollärare och antalet tjänster som gapar lediga är betydligt fler än antalet utbildade förskollärare som söker jobben. Eksjö kommun har hittills kunnat tillsätta de flesta av sina lediga tjänster vid sina förskolor.

Men nu har bristen börjat märkas allt tydligare även i Eksjö kommun, som fått svårare att rekrytera personal när en tjänst blivit ledig. Vid förskolan Getingen i Ingatorp har det den senaste tiden saknats förskollärare.

Inte lagligt

Skollagen säger numera att det på varje förskola skall finnas högskoleutbildad personal, till exempel förskollärare.

Barn- och ungdomssektorn har gjort flera försök att rekrytera förskollärare till verksamheten i Ingatorp men utan någon framgång. Diskussioner har även förts med personalavdelningen om man kan lösa det på annat sätt men än så länge finns problemet kvar.

Eftersom förskolan inte längre följer det lagliga kravet vad gäller personal kommer verksamheten övergå till pedagogisk omsorg, så kallat familjedaghem, från 1 augusti.

Det tills en förskollärare hittas.

Skulle föräldrar vilja byta till en förskola för sitt barn kommer man hänvisas till Hjältevad eller Mariannelund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om