FÖRSLAGET: Hyr bara ut lägenheterna till äldre

Ett inlämnat medborgarförslag till Eksjö kommun föreslår att Bobinen i Mariannelund reserverar alla sina lägenheter till seniorer och till yngre personer som har funktionsnedsättningar.

En invånare vill att Bobinens lägenheter enbart ska hyras ut till äldre. Undantaget är yngre med funktionsnedsättningar.

En invånare vill att Bobinens lägenheter enbart ska hyras ut till äldre. Undantaget är yngre med funktionsnedsättningar.

Foto: Eva Harrysson

Eksjö/Mariannelund2016-05-04 07:30

Bobinen byggdes för nästan 30 år sedan som ett servicehus. På senare år har det varit ett äldreboende men numera är anläggningen formellt sett inte längre ett renodlat äldreboende utan Eksjöbostäder kan sålunda hyra ut lägenheter till andra än de som uppnått mogen ålder.

I mitten av mars skrev vår tidning om att lägenheter på seniorboendet Bobinen i Mariannelund hyrs ut till personer som fått uppehållstillstånd.

Det handlar om några lägenheter som hyrs ut ett halvår i taget.

Lägenheterna har innan stått tomma utan några intressenter.

- Vi måste täcka upp för våra kostnader, kommenterade då Maria Lund, vd för Eksjöbostäder.

Till äldre och funktionsnedsatta

I ett medborgarförslag vill en kommuninvånare att Bobinens lägenheter ska finnas till hands för seniorer när så behövs och vill därför att Bobinen reserverar alla sina lägenheter för seniorer.

Undantaget är yngre personer med funktionshinder som man anser också ska kunna hyra en lägenhet.

- Bobinen är byggt för att det ska finnas närhet till gemenskap och matsal. Man har breda dörrar till toalett- och duschutrymmen så det kommer in en rullstol. Det finns timer till spisen ifall plattorna glöms. Det finns tvättstugor på det plan man bor och Bobinen är det enda hyreshuset med hiss i Mariannelund, vad jag vet. Det är också relativt nära till butiker i samhället om man bor på Bobinen, säger förslagsgivaren som vill vara anonym.

- Jag har läst i tidningen att det är vissa lägenheter som hyrs ut till yngre personer och familjer för att det inte finns någon kö för tillfället. Jag känner oro för att det inte kommer finnas lägenheter lediga när det blir kö igen. Man kan ju också spekulera i att det skulle kunna bli svårt att hyra ut lägenheter till äldre människor om inte boendet känns tryggt av någon anledning, skriver invånaren i sitt medborgarförslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om