Först Jönköping - sen större

Först Jönköpings län som en egen regionkommun men därefter en större region om några år. Det är förslaget från landstingets parlamentariska grupp.

Eksjö/Mariannelund2011-11-04 07:39

Efter vändor hit och dit har Jönköpings läns partier kommit överens i regionfrågan bara en kort tid innan beslut ska tas i landstingsfullmäktige. Den parlamentariska gruppen med representanter från de politiska partierna i Jönköpings län föreslår att Jönköpings län bildar en egen region men med sikte att 2018 gå samman med angränsande län i en större region.
Gruppen föreslår sålunda att landstingsfullmäktige ansöker hos regeringen om att Jönköpings län får bilda regionkommun från 1 januari 2015.
Man vill inom en sammanhållen region få till stånd en kraftfull demokratisk arena för arbete med regional utvecklings- och tillväxtpolitik samt hälso- och sjukvårdsverksamhet.
Kommunernas svar på remissen från den parlamentariska gruppen visade behovet av att genom regionkommun få till stånd en direktvald demokratisk arena i länet, som övertar Landstingets nuvarande uppgifter och de uppgifter som Regionförbundet har enligt lagen om regionalt utvecklingsansvar.
Regionkommunen ska fördjupa samverkan med angränsande län för att i nästa steg kunna bilda region med andra angränsande län/regionkommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om