Första filmpojektet blir en workshop

Första filmen från Filmbyn Småland är på gång. Genom ett samarbete mellan Filmbyn och Kulturakademin i Mariannelund, KAIP, öppnas möjligheter till filmen, som ska genomföras i form av en Workshop. – Det blir vår första Workshop, säger verksamhetsutvecklare Anna Mellergård. Vi ville inte vänta till höstens planerade filmkollon.

Anna Mellergård, verksmahetsutvecklare på filmbyn och Sunday Christopher Aimuamosa ser fram mot att dra igång det första filmprojektet.

Anna Mellergård, verksmahetsutvecklare på filmbyn och Sunday Christopher Aimuamosa ser fram mot att dra igång det första filmprojektet.

Foto: Olof Carlsson

Eksjö/Mariannelund2017-07-18 22:00

Ledare för filmprojektet är filmaren Sunday Christoffer Aimuamwosa, som numera är bosatt i Nässjötrakten.

Och i filmsammanhang är det ju i högsta grad lokalt.
Den kommande filmen kommer att gå hand i hand med ett stort konstprojekt i anslutning till filmbyn i Mariannelunds utkant.

Konstnären Chung Lee kommer att göra en stor installation i skogen, mellan filmbyn och sjön, ett stort Luftslott. En riktig Ronjaborg på ena sidan och bara luft bakom kulisserna.
Workshop
I samband med det bygget kommer filmen att spelas in, den 12 augusti. Och inspelningen kommer att bli i form av en workshop där deltagarna kommer att vara med hela vägen från ax till limpa.
– Vi hoppas vi kan göra även klippningen inför öppen ridå, säger Anna Mellergård.
Moderna media
Tanken är att det färdiga resultatet, Luftslottet som det kommer att heta, kommer att spridas över en rad moderna kanaler. Som YouTube, instagram och så vidare.
– Vi ska ha minst en miljon tittare, skämtar Anna Mellergård.

Sunday Christoffer Aimuamwosa är just nu högaktuell med en kortfilm, kallad Ringar på vattnet.
Filmen lyfter fram begreppet integration och gör detta ur invandrares perspektiv.
– Vi har pratat med en lång rad invandrare, säger Sunday, och vi har kommit fram till att integration är något som måste börja inifrån i en själv, och sedan steg för steg sprida sig som ringar på vattnet.
Den här filmen har gått hem hos juryn vid flera kortfilmsfestivaler och blivit prisbelönt.
Nästa steg för Sunday blir att marknadsföra filmen på en resa till Finland.
– Det känns jätteroligt att kunna samarbeta med Sunday, tycker Anna Mellergård som ser fram mot det här Filmbyns första projekt, som drar igång redan efter en månad i de nya lokalerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om