Första halvåret som gått i Eksjös kommun

8/2 Lennart Bogren avtackades på Olsbergs Arena i Eksjö. Han sa att hans avgång som kommunalråd inte hade någon bakomliggande konflikt - utan var ett beslut som han redan aviserat om under förra mandatperioden.

8/2 Lennart Bogren avtackades på Olsbergs Arena i Eksjö. Han sa att hans avgång som kommunalråd inte hade någon bakomliggande konflikt - utan var ett beslut som han redan aviserat om under förra mandatperioden.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2015-01-03 05:06

Januari8/1 Björn Ulvaeus gick in som delägare i filmprojektet som drivs av Snickerboa AB. Detta betyder självklart mycket för såväl Barnfilmbyn som för Filmernas hus.
16/1 Valbackens Alpina Förening blev nominerad till Årets förening i Eksjö kommun. I år vann dock inte föreningen något pris, men kommer att finnas med i nästa års normering.
21/1 Höglandssjukhuset är ett av fyra sjukhus i landet som utför enteroskopi. Sjukhuset investerade i en ny teknik som kostade cirka 400 000 kronor. Varje undersökning kostar cirka 15 000.
31/1 Tidningen rapporterade att det snart skulle bli klart med att besöka en vårdinrättning i ett annat län. Landstinget skrev avtal med Östergötland och Kalmar läns landsting.

Februari
1/2 Nu stod det klart att det blev Mellbypolitikern Annelie Hägg (C) som valdes till nytt kommunalråd i Eksjö kommun. Hon övertog det ärofyllda uppdraget efter Lennart Bogren som valt att sluta.
18/2 Bruzaholmsborna fick chansen att svänga sina lurviga i samband med att Folketshusföreningen ordnade med pubkväll i Folkets Hus. Över 110 personer kom för att umgås och prata om gamla minnen.
21/2 Tidningen kunde rapportera att det saknades brandmän i östra delarna av Eksjö kommun. Enligt räddningschefen Micael Karlsson kommer man under året söka med ljus och lykta efter fler brandmän. En av anledningarna till varför det är så svårt att rekrytera, är att personen i fråga behöver ha ett C-körkort.
22/2 Det har skett ett stort befolkningstapp i Ingatorp, Bellö och i Mariannelund jämfört med 2013. Men på det stora hela ska det ha skett folkmängdsökningar i resterande delar av Eksjö kommun.
27/2 Det blev en inställd rättegång gällande den omtalade dödsförlossningen i Eksjö. Anledningen var att en ekorre gjort så att det hade blivit kortslutning i elverket och i samband med detta ska även åklagaren ställt in, på grund av hastigt insjuknande. Rättegången fick flyttas till en annan dag.

Mars
1/3 Lärare och elever fick vara med om en liten mini-invigning av sin nyrenoverade länga på Furulundskolan i Mariannelund. Dagen firades med levande musik, frukt och glass. Renoveringen tog drygt två år.
8/3 Eksjö kommun har fått hjälp av forskarna Göran Hallin och Peter Bjerkesjö att utreda och analysera vad kommunen behöver göra, för att tillväxten ska bli bättre. Men redan i startläget ansåg de att Eksjö hade bra grundförutsättningar.
15/3 Det uppmärksammade mordet i Nässjö fick sina dragningar till Eksjö och Vetlanda kommun. Anledningen var att en lokal företagstvist kunde ligga till grund för dödsskjutningen. Men den skjutna mannen hade inget med tvisten att göra - utan den misstänkte gärningsmannen, hade fått fel adressuppgifter. Den skjutna mannen hade dessutom samma namn och liknade den man som egentligen var målet.
19/3 Biblioteket i Mariannelund blir allt mer populär. Utlåningen ökade från 17 700 till 18 200 på ett år medan utlåningen minskade kraftigt i Eksjö.

April
2/4 Fler kändisar visar intresse för Barnfilmbyn. Tidigare stadsministern Ingvar Carlsson gick in som aktieägare i Snickarboa AB. Sedan tidigare äger dessutom förre finansministern Allan Larsson aktier i bolaget.
3/4 Ägaren till Möbelskavanken i Ingatorp lämnade in sin konkursansökan till Tingsrätten. Det var oklart om även fastigheten inkluderades i konkursansökan. Ägaren var vid det tillfället väldigt fåordig.
11/4 Eleverna på Furulundskolan skrev egna däckare. Som avslutning av projektet fick klass 4 besök av barnboksförfattaren Åsa Öhnell.
14/4 Wanita Bahtiyar åkte hela vägen från Australien för att spela country i Ingatorps bygdegård.
22/4 Joe Labero bjöd besökarna på en het show på Olsbergs arena. Hur han gör - ja, det är ingen som vet, men det var en makalös föreställning, där publiken minst sagt var involverad.
26/4 Mathörnan i Mariannelund invigde sin ny-gamla lokal. Lite drygt 100 kvadratmeter har byggts ut och ägarna är mycket glada för att satsningen var så lyckad.

Maj
2/5 Ebba Wiktorsson blev Årets Valborgsdrottning i Mariannelund.
8/5 Den 31-årige mannen som gick in i en villa i Nässjö och sköt en man har nu fått sin dom fastställd. Han kommer att dömas till livstidsfängelse. Mannen själv förnekar brott.
17/5 Bruksmuseet laddar för att ta emot de första busslassen med femteklassare från Eksjö kommun. Totalt skulle 180 elever komma för att se hur det var att leva i en bruksmiljö för drygt 100 år sedan.
24/5 Det ser mycket ljusare ut för rekryteringen av brandmän - åtminstone gällande brandstationen i Mariannelund. Räddningschefen medger att man just nu håller nästan över vattenytan.
27/5 Det blir buss istället för tågtrafik mellan Nässjö och Oskarshamn. Anna Mellergård är mycket kritisk till hanteringen av beslutet. Dels att man väljer att ställa in tågtrafiken och sedam att man ger besked om detta i samband med ett 140 års jubileum av linjen.

Juni
5/6 25 konstnärer besökte Mariannelund och Kulturakademin i Mariannelund. Tillsammans ska de ställa ut sina alster och delta i ett internationellt konstprojekt i Småland. Året projekt hette "Visit 14".
13/6 Hjältevadshus hade så mycket att göra så man fick anställa 16 personer. Dessutom rekryterades en ny konstruktör. Företaget har sedan en tid tillbaka arbetat starkt för att vända denneråtgående trenden.
24/6 Lennart Nilsson och Kalle Eriksson var några av de som hjälptes åt, då man tänkte milan i Himmelstorp. I samband med detta ordnades en viskväll där bygdens spelman Anders Nilsson deltog.

13/1 Tomas Lind fortsätter med sitt drivna engagemang för cancersjuka barn. Han är projektansvarig för Projekt 322.
13/1 Tomas Lind fortsätter med sitt drivna engagemang för cancersjuka barn. Han är projektansvarig för Projekt 322.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om