Försvarsadvokaterna kostar två miljoner

Utredningen och rättegången kring den misstänkta gruppvåldtäkten i Mariannelund i december blir en dyrbar historia. Bara försvarsadvokaternas arvoden, för att försvara de misstänkta männen, får en nota på två miljoner kronor.

Eksjö/Mariannelund2012-03-30 06:22

De åtta misstänka männens försvarsadvokater har anlitats från advokatfirmor i Tranås, Vetlanda, Kalmar, Eksjö, Jönköping och Nässjö.
Det har i vissa fall bland annat inneburit flera och långa resor för advokaterna, exempelvis från Kalmar till Norrköping,. Eksjö och Jönköping. I vissa fall har det inneburit behov av övernattning och traktamente.
Varje misstänkt har företrätts av en egen advokat inför och under rättegången. Sju av männen står åtalade för grov våldtäkt och den åttonde för grov våldtäkt och anstiftan.
En av de män som är 22 år har suttit i häktet i Norrköping, vilket krävt resor för advokaten från Eksjö till Norrköping vid flera tillfällen. Totalt landar kravet på arvode på 253 901 kronor.

Väntat
En advokat till en av 21-åringarna redovisar över 6 000 kronor för tidsspillan i form av resor och väntetid i samband med olika häktningsförhandlingar. Totalt begär advokaten ett arvode på 185 332 kronor.
34-åringens advokat står för en kort arbetsredovisning till Eksjö Tingsrätt. Med två meningar beskriver han arbetstidsåtgången. Han lyckas i det fallet med bedriften att formulera en enda mening på hela 94 ord, utan att sätta punkt. Han avrundar med en mening på sex ord.

Överväganden
I den 96 ord långa meningen redovisar han bland annat arbete med "ett stort antal överväganden och förberedelse för den 25-26 mars och slutanförande 27 mars". Han har även haft arbetstid för kontakt med en annan advokat i Malmö kring fallet.
Han vill ha ett arvode på 192 463 kronor.
En av de misstänkta 22-åringarnas advokat redovisar en mängd resor till häktet i Norrköping till sin klient men också till Eksjö och Jönköping. Totalt landar arvodeskravet på 254 811 kronor.

Röntgades
Mannen som enligt sina handlingar blir 22 år i år, har hela tiden hävdat att han fyller 17, det vill säga fortfarande är omyndig.
Därför har man under utredningen tvingats genomföra en skelettröntgen för att fastställa mannens egentliga ålder. Denna har konstaterat att han är över 20 år.
Advokaten för 21-åringen har bland annat mött upp sin klient i samband med röntgenundersökningen.

Allmänt åtal
Fallet med gruppvåldtäkten faller inom allmänt åtal vilket gör att staten får stå för huvuddelen av advokatkostnaderna.
Om en misstänks döms kan den personen också dömas att betala förättegångskostnader. Men i det här fallet är nästan alla asylsökande och saknar sålunda inkomst.
- De tilltalade kan dömas att betala. Men har de ingen inkomst så får staten stå för det, säger Ulf Ljungdahl som är rådman på Eksjö Tingsrätt.
Målsägaren, i det här fallet den 29-åriga kvinnan, riskerar inte att drabbas av dyra advokatkostnader.
- Det kan finnas undantagsfall, men inget fall jag vet om. Målsägaren ska inte betala något utan det blir staten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om