Fortsatta prover på fabriksområde

Den mångåriga följetongen med provtagningar av fabriksområdet i Mariannelund fortsätter. Länsstyrelsen anser att fortsatta provtagningar ska ske och att Eksjö kommun och Holmen är fortsatt och gemensamt ansvariga för att proverna tas.

I fabrikens lutdamm hamnade spill och rester från produktionen. När fabriken senare revs var det i lutdammen byggresterna dumpades.

I fabrikens lutdamm hamnade spill och rester från produktionen. När fabriken senare revs var det i lutdammen byggresterna dumpades.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2015-05-25 07:01


Mellan 1888 och 1977 sysselsatte sulfitfabriken i Mariannelund otaliga samhällsbor med arbete och den höga bruksbyggnaden gav sin skyline åt samhället.
Verksamheten drevs av Brusafors AB men på 1970-talet tog Holmen över företaget med namnet Brusafors-Hällefors.
Idag finns inget av den mångåriga epoken kvar. Kommunen tog över marken i slutet av 1970-talet och rev fabriken. På en del av den centrumnära marken står i dag äldreboendet Bobinen och vårdcentralen.

Rivningsmassor
Men verksamheten lämnade en hel del trista spår ekologiskt sett. Under sulfitfabrikens 90-åriga existens fick ån och nedströms vattendrag ta mycket stryk miljömässigt. Rakt genom det gamla fabriksområdet rinner Bruzaån.
I den så kallade lutdammen intill fabriken dumpades bland annat överskott och rester från produktionen. Det handlade bland om aska och slagg från förbränning av svavelkis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om