Framåt för S och SD i Eksjö

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna går framåt i riksdagen men även i Eksjö. Båda partierna kniper varsitt mandat. För Kristdemokraterna och Folkpartiet blir det tvärtom.

Eksjö/Mariannelund2014-09-16 06:28

Socialdemokraterna är fortfarande största partiet i Eksjö kommun med sina 16 mandat, en ökning med ett mandat sedan förra valet.
Ökar i gör också Sverigedemokraterna från tre till fyra mandat medan Folkpartiet mister ett mandat och nu bara har ett enda. Kristdemokraterna miste också ett av sina tidigare fem mandat.
Moderaterna ligger kvar på tio mandat, Centerpartiet på elva mandat.

Flest röstade
Totalt finns 13 314 röstberättigade i Eksjö kommun. 10 963 av dem röstade.
Om man bryter ner röstfördelningen per valdistrikt i Eksjö elva valdistrikt är Kaffekullen med landsbygd bäst på att rösta, då nästan 90 procent av de röstberättigade gick till valurnorna. Sämst var de boende i Gamla stan där tre av fyra som fick rösta tog tillvara på sin rättighet.
Socialdemokraterna har flest kommunväljare i Kvarnarps valdistrikt, 40,2 procent, följt av Blåsippan medan desto färre Höredabor tog den röstsedeln. Samma trend gällde riksdagsvalet.
Moderaterna starkaste fäste är i området Sjöängen och Prästängen där 29 procent av rösterna lades på Moderaterna i både kommun och riksdagsval.
Lägst procent röster kom från Mariannelund-Hässleby och Kråkshult, 11,9 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om