Framtiden i länet?

50 miljoner varje år. Så mycket förlorar Eksjö kommun i rena pengar på "tappade" medborgare om man jämför med hur det såg ut för 15 år sedan. Få trodde nog på en sådan utveckling 1992.

Eksjö/Mariannelund2007-05-03 06:36

Eksjö kommun jobbar med sin framtidsplan Vision 2020. Samtidigt håller regionförbundet på att ta fram en strategi för sitt regionala utvecklingsprogram för länet.
I Mariannelund förläggs i nästa vecka ett möte för allmänheten, för att få in åsikter om möjligheter och utmaningar för framtiden.
Regionförbundet i Jönköpings län har bara funnits ett par år.
I regionförbundet samverkar länets tretton kommuner och landstinget för att tillsammans arbeta för en hållbar utveckling och tillväxt i regionen.
Partnerskap och samverkan mellan olika instanser är ledord för att stärka regionen. Beslut som tidigare fattades av länsstyrelsen, det vill säga staten, har fått en ökad regional förankring då besluten tas av förtroendevalda i en regionstyrelse.
En av de viktigaste uppgifterna framöver är det regionala utvecklingsprogrammet "RUP", som man nu håller på att utforma en strategi för, samtidigt som större regioner är på förslag.
Det handlar bland annat om hur man ska arbeta för att utveckla de mindre kommunerna, vilka prioriteringar i infrastrukturen som ska göras, lokala och gränsöverskridande satsningar, hur man ska förhålla sig till andra regioner och samverkan med EU med mera.
Eller kort sagt, ett snabbare, rundare och smartare Jönköpings län, som det heter i det senaste utkastet. Genom samråd och medlemsöverläggningar och stormöten håller regionförbundet i Jönköpings län på att som bäst samla in åsikter om länets framtida utveckling.
I nästa vecka vill man i det arbetet träffa allmänheten i Mariannelund med omnejd.
- Eftersom vi börjat jobba med Vision 2020 i Eksjö kommun, tyckte vi att regionförbundet skulle komma hit, säger Östen Johnsson, som är ordförande Vision 2020:s beredningsarbete.
Möten kring regionförbundets utvecklingsprogram har hittills bara arrangerats på ett par platser i länet, däribland Sävsjö på Höglandet.
Att det tredje mötet blivit just gränstrakternas Mariannelund är ingen tillfällighet.
- Ligger man i utkanten som Mariannelund gör är det inte fokus på samhället jämt. Gränser är gränser och de innebär begränsningar. Men man kan samtidigt sätta sig över dem, menar Östen Johnsson.
Nu diskuteras mycket större län och vad händer då?
En del tror det blir bättre för orter som Mariannelund som hittills motats av gränser och att ligga i utkanten.
Samtidigt finns argumenten emot.
Om Mariannelund "tillhör" Vimmerby, anser en del att risken är stor att man mister apotek, tandläkare och annat, då man bara får två mil in till närmaste sådan service. I dag skulle det bli fyra mil.
- Det intressanta är att titta tretton år framåt. Först måste man tänka, hur det såg ut för tretton år sedan, säger han.
Östen Johnsson väljer för egen del att gå ännu ett steg tillbaka och beskriver verksamheter och hur det såg ut när han själv kom till Mariannelund 1971.
- Det har hänt mycket i samhället och kommer att hända mycket framöver. Det man kan göra är, att framtiden inte ramlar över en utan att ta till sig dess utmaningar och möjligheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om