Framtiden osäker för filial

I juni förra året öppnade Svenska Emigrantinstitutet en filial i Eksjö med en permanent utställning om Amerikaemigrationen. Nu varslas all personal och hela fastigheten i Växjö är på väg att säljas.

Eksjö/Mariannelund2010-04-16 06:30

Det har varit en del turbulens kring Emigrantinstitutet på senare år. De har inte velat föra över personal och verksamhet i den nya bolaget Kulturbolaget, tillsammans med Smålands Museum och Kronobergsarkivet. Anledningen är att man anser att det skulle riskera att skada verksamhetens nationella och internationella status i forskarsammanhang.
- Vår linje har varit att Emigrantinstitutet ska behålla sin kärnverksamhet, arkiv och forskning och att vi lägger ut de publika delarna på Kulturparken, säger verksamhetens chef Lars Hansson i en kommentar till Smålandsposten.

Ekonomisk kris
Emigrantinstitutets styrelse och Kulturparken, som ägs av Växjö och Landstinget Kronoberg har dock inte kommit överens om en lösning, vilket inneburit indragna anslag.
Anslagen har minskats rejält och det har gjort att institutet nu har hamnat i en ekonomisk kris.
Alla dessa tio anställda har varslats och hela fastigheten med bland annat Utvandrarnas hus kommer att lämnas ut till försäljning enligt styrelsens beslut.
Emigrantinstitutet och Kulturparken fortsatte dock på torsdagen att förhandla för att hitta en lösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om