Fritidsgården Furan har öppnat igen

Fritidsgården Furan har haft nyöppning efter flera års frånvaro. Minst tre personal kommer att finnas på plats när verksamheten har öppet. I början förstärks dessutom med ytterligare personal så att regler som satts upp verkligen följs. Finns det något för de som är yngre?

Hugo Bäckman är en av fritidsledarna på Furan som även finns på Furulundsskolan under en del av dagarna. Foto: Ivonne Svahn

Hugo Bäckman är en av fritidsledarna på Furan som även finns på Furulundsskolan under en del av dagarna. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-09-19 10:00
Fritidsgården lades i malpåse för några år sedan då skolan skulle renoveras. Då var inte behovet så stort av en fritidsgård men det formligen exploderade i takt med den stora flyktingströmmen, där Mariannelund blev bostadsort för väldigt många nyanlända.

Ambitionen har alltid varit att starta fritidsgården igen och så skulle skett förra våren, men det blev inte av. Det har varit svårt att hitta rätt personal, som verkligen kan sätta ned foten, när det krävs.

För det är stor skillnad på då man stängde Furan och nu när den åter öppnas. Verkligheten har ändrats och det har blivit en betydligt tuffare arbetsmiljö.

Det har man också tagit med i beräkningarna när man sökt personal och man har valt att inte öppna förrän man känt sig säker på att man har rätt personal och tillräckligt mycket personal.

Det är ett helt annat läge nu än förr, säger Rolf Johnsson, chef för Eksjös öppna ungdomsverksamhet.

Överfallslarm

I Eksjö var läget så tufft förra året att personalen till och med vingades gå med överfallslarm.

‑ Men samtidigt är det så att jobbar man med det, så kan man få ordning på situationen, genom att lära hur det fungerar och vad som gäller, säger han och menar att det även ger ett utbyte för fritidsledarna.

I dag behövs inget överfallslarm längre i Eksjö. Trycket har dessutom minskat. Ungdomsgården Mejeriet behövs inte längre utan det räcker med Spelverket.

Det är betydligt lugnare nu i Eksjö än förra året men det är samma ungdomar. De har lärt sig vilka regler som gäller, påpekar han.

Spelverket förstärker

Nu sätts fokus på Mariannelund. Här ska finnas möjlighet att spela exempelvis tv- och dataspel, fika, spela spel, pingis eller biljard eller bara umgås med kompisar och personal. Utflykter kan bli aktuella och finns intresse kan man hjälpa till att starta en film- eller fotoklubb eller liknande.

Rolf Johnsson hoppas ungdomarna ska få upp ögonen för olika föreningar.

Jag vill verkligen pyttsa ut ungdomarna till olika verksamheter som intresserar dem, så vi kan ta emot nya ungdomar.

Minst tre personer kommer alltid att jobba tillsammans i Mariannelund. Fritidsledare jobbar dessutom på skolan under första delen av dagen varvid ungdomarna känner igen dem.

Under den första tiden kommer personal från Spelverket att förstärka upp med ytterligare personal. Det gör att man under hösten stänger en dag och kväll i Eksjö för att stötta upp i Mariannelund.

Fältassistenter täcker också upp.

De som vill ta del av det roliga och gemenskapen på fritidsgården har att följa regler och att visa viss vett och etikett.

Ungdomarna ska känna sig trygga när de är här och föräldrarna ska känna att det är tryggt för deras barn att vara här.

Stökigt

En av reglerna gäller åldergränser. Furan riktar sig till de som är 13 år och upp till 18 år.

De första dagarna har det varit lite stökigt och man har fått stoppa folk vid ingången.

Att det är åldersgräns har varit väldigt svårt att förstå för vissa, säger han och förklarar att man inte vill att 28-29-åriga män ska gå på fritidsgård med 12-13-åriga tjejer.

Jag har ett brev från sjätteklassare som vill komma in. Jag ska gå och prata med dem, säger han.

Nej, inte i den verksamhet som vi har. Det är väl kyrkan eller fritids isåfall, säger Rolf Johnsson.

Detsamma gäller för de äldre ungdomarna. Han säger att det finns ett biljardbord som exempelvis Aktivt centrum skulle kunna få låna, om intresse finns.

Inga könsord

Inledningsvis känner man efter vilka dagar som det kommer mest besökare. Fritidsgården har öppet måndag, onsdag, torsdag och fredag. Eventuellt kan även lördagar bli aktuella framöver.

Men vi kan inte ha öppet dygnet runt. Vi stänger klockan 21.00.

Man hoppas skapa goda relationer så det inte blir något bus efteråt när man stängt. Helt enkelt att ungdomarna ska tycka det är skämmigt om de inte sköter sig.

På fritidsgården råder glasklara regler och det omfattar även språket. Inga könsord, svordomar eller nedvärderande ordval.

Under de få dagar fritidsgården hittills haft öppet har man som mest haft 50 besökare.

De första dagarna har i princip alla varit killar och uteslutande nysvenskar. Något man ska jobba för att förändra så det blir lika många tjejer som killar och att de nysvenska tjejerna också kommer.

Det styrs mycket av ungdomarna själva. Vi måste få vissa ungdomar att komma, för då kommer de andra också. För oss är det viktigt att inte ha något socialt projekt, säger Rolf Johnsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om