Fritt fall för Eksjö kommun

Lärarförbundet rankar varje år landets kommuner när det gäller skolan. Det handlar om lärartäthet, friska lärare, lön, andel elever som har godkända betyg i alla elever med mera.

Eksjö har fallit stort i skolrankningen med 117 placeringar till plats 182. Vetlanda har klättrat tre placeringar men hamnar ändå lägst i länet och bland de sämre i landet, plats 214.Foto: Lars Perhson/TT

Eksjö har fallit stort i skolrankningen med 117 placeringar till plats 182. Vetlanda har klättrat tre placeringar men hamnar ändå lägst i länet och bland de sämre i landet, plats 214.Foto: Lars Perhson/TT

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-10-06 12:30

I årets rankning får Jönköpings län i sin helhet bra placeringar. Åtta av länets 13 kommuner återfinns bland de 62 bästa i landet.

Aneby kommun hade placering 60 i förra årets rankning. I år kliver den lilla kommunen upp och blir en av de allra bästa enligt Lärarförbundet, på plats fem bland alla landets 290 kommuner.

Jönköping återfinns på plats 16 från en tidigare placering på plats 22.En riktig klättrare är Sävsjö kommun som klättrat från plats nummer 104 till plats 45.

Stort fall

Men alla kommuner klättrar inte. Eksjö kommun tappar hela 117 placeringar från plats 65 till plats 182, varvid kommunens satsningar, inte verkar gett det resultat man önskat.

Kommunen har klättrat sedan 2014 då man hade plats 201 men nu har man råkat ut för ett rejält bakslag.

Det som sticker ut i rankningen är andelen pedagogisk utbildade lärare och behörighet, vilket bygger på officiell statistik. Förra året hade man plats 43 i rankningen. Årets rankning visar ett jätteras till plats 194. Detsamma gäller lärartätheten som faller från plats 93 i rankningen förra året till plats 180 i år.

När det gäller statistik kring andel godkända elever i alla ämnen hamnar kommunen på plats 235 av 290 kommuner, ett stort fall mot tidigare plats 158 men betydligt bättre än för ett par år sedan.

Inte heller verkar alla fullfölja sina gymnasieutbildningar. Här rasar kommunen från plats 12 till plats 99 enligt rankningen.

Men allt är inte nattsvart och om man faller på vissa håll så verkar lärarkåren må betydligt bättre nu. I faktorn kring frisk lärare där man tittat över sjukskrivningar över 30 dagar var Eksjö kommun nere på plats 182 förra året. I år är det plats 53. Likaså verkar man vara betydligt nöjd med löneutvecklingen i år och har klättrat ett 60-tal placeringar till plats 113 av landets kommuner.

Men i sin helhet är det knappast en rankning barn- och utbildningsnämnden lära hoppa jämfota av glädje över. Ordföranden Bo-Kenneth Knutsson säger att man nu måste ta del av resultatet och göra en första analys av den.

Gislaved, Mullsjö har lägre rankning i länet med plats 197 och 211. Sämst placering får Vetlanda kommun med plats 214.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om