På våren börjar vårmarknaderna i södra Sverige, några månader efter börjar det bli dags för turistsäsongen och knappt hinner den ta slut innan det blir dags för årets tuffaste tid- julen.
- Man kan väl säga att det är den värsta tiden i kokeriet. Men självklart den bästa för företaget, säger Johan Zedig som äger Mariannelunds karamellkokeri tillsammans med Cicci Johnsson.
Göteborg
I år har företaget även fått in en fot på Liseberg. Var tredje dag går en bil upp till Göteborg med nya "godisar".
- Vi har två personal som jobbar i boden i veckorna och på helgerna kommer det två till. Vi har en bod inne på Liseberg som är sex meter lång och tre meter djup, säger han och skrattar.
Johan skickade ett mail till marknadsansvarige på Liseberg och frågade om inte karamellkokeriet skulle kunna få en liten bod i samband med julmarknaden. Och det dröjde inte länge innan svar kom tillbaka.
- Det var några från Liseberg som hade varit nere på Astrid Lindgrens Värd i somras och då hade de varit inne på kokeriet och de fick smak för våra karameller. Så vi var välkomna, säger han.
Full fart på ortens karamellkokeri
Redan i mitten av september börjar Johan Zedig och Cicci Johnsson tänka på julen. Det är då alla förberedelser börjar - det ska till mer personal och redan då börja tänka på inköp inför kommande månader.Nu råder det full fart i kokeriet - allt går på högvarv.
Det är mer än full fart på karamellkokeriet, bara under december räknar man med att göra upp mot tio ton godis. Johan Zedig är glad över att få presentera årets senap med smak av vitlök och timjan. Passar bra både till julbord och vilt.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!