Galläckage och infektion efter operation

Det finns inga bevis för att Höglandssjukhuset i Eksjö gjorde något fel när en patient drabbades av komplikationer efter en gallblåseoperation. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och lägger därmed ner ärendet.

Patienten drabbades av besvärliga komplikationer efter en operation. Men Höglandssjukhuset gjorde inget fel, fastslår IVO.

Patienten drabbades av besvärliga komplikationer efter en operation. Men Höglandssjukhuset gjorde inget fel, fastslår IVO.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-04-13 15:30


Fallet gäller en anmälan om fel i vården efter att en patient kom in akut på sjukhuset på grund av buksmärtor förra sommaren. Patienten blev inlagd och fick några dagar senare genomgå en operation där man tog bort gallblåsan. Två dagar senare fick patienten lämna sjukhuset trots feber och smärta.

I mitten av augusti fick patienten på nytt åka till sjukhuset och opereras på grund av en uppkommen varhärd på platsen där den bortopererade gallblåsan satt. Varhärden var orsakad av ett galläckage från ett hål i tolvfingertarmen, patienten hade också en infektion. Den uppkomna komplikationen innebar ett långdraget och arbetsamt efterförlopp för patienten och vederbörande har hävdat i sin anmälan att hålet i tarmen uppstod på grund av oaktsamhet i samband med den första operationen.

Inspektionen för vård och omsorg har granskat ärendet och konstaterar att mycket talar för att galläckaget uppstod i anslutning till operationen, men det går inte att säkert avgöra.

Såvitt IVO kan bedöma finns inget som tyder på oaktsamhet under vårdförloppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!