Gammalt hantverk visas

Börsebo By, strax söder om Hjältevad, är en by av kulturhistoriskt värde. Byn består av faluröda hus från 1700- och 1800-talet. I sommar inleds olika temahelger för allmänheten, då gammaldags hantverk av olika slag visas.

Tage Fransson ska hägna gärdsgård när Börsebo By slår upp portarna till sitt nya café och hantverksshop.

Tage Fransson ska hägna gärdsgård när Börsebo By slår upp portarna till sitt nya café och hantverksshop.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2003-06-26 07:00

Gunilla Norén och Tomas Hansson, har sedan de köpt och flyttat till Börsebo, satsat på både stuguthyrning, konferensverksamhet och weekendpaket i den kulturhistoriska och lantliga miljön.
I vintras kunde allmänheten se ett julpyntat och vinterklätt Börsebo vid en julmarknad. Byn ingick även i "Turista hemma", en speciell dag som nyligen genomfördes för att lyfta fram olika utflyktsmål på Höglandet.
I helgen öppnar en ny attraktion i byn i form av ett sommarcafé och en hantverksbod.
I anslutning till caféet och hantverksboden kommer flera gamla hantverkstekniker att lyftas fram lite extra under sommaren. Besökare får se hantverkare i arbete och kanske få ett och annat råd, om man själv är intresserad av ämnet i fråga.
Kommande lördag och söndag kommer Tage Fransson från Mariannelund att hägna en trägärdsgård. Gretha Johansson från Mariannelund visar tillverkning av så kallade bollkuddar och Britta Tälth från Bruzaholm, visar och berättar om tomatodling och kryddväxter.
Nästa helg står luffarslöjd, fårskötsel, tovning och ullprodukter i centrum under lördagen. Söndagen bjuder på blandade hantverk.
I mitten av juli kan man se tillverkning av gammaldags så kallade västgötaräfsor och titta närmare på olika produkter av angora.
Korgmålning, ullprodukter och flätning av hasselkorgar står programmet nästkommande vecka och lördagen den 26 juli handlar det om biodling. På söndagen den 27 juli och ytterligare två helger framåt visas hantverk av blandat slag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om