Garnisondag i Eksjö

I lördags både small det och flögs helikopter i Eksjö, anledningen var Garnisonens dag då allmänheten fick chansen att skåda soldaternas färdigheter.

Soldaterna var i centrum på lördagen. Foto: Anders Holm

Soldaterna var i centrum på lördagen. Foto: Anders Holm

Foto:

Eksjö/Mariannelund2007-04-23 06:10

Det var omkring 500 soldater som visade sina färdigheter på Ränneslätt i lördags, när Garnisonens dag anordnades i Eksjö.
Dagen startade med samlingsmusik av Hemvärnets musikkår Eksjö och följdes sedan upp av en öppningscermoni med tal av garnisonschef överste Tommy Karlsson.
Därefter hölls en väldigt populär akt - nämligen helikopteruppvisning. I uppvisningsgruppen Vingarna deltog skickliga yrkesofficerare från Helikopterflottiljen i Linköping. Gruppen hette från början "Arméns Vingar" och startades för att bredda rekryteringen av helikopterpiloter och tekniker till dåvarande arméflyget, samt ge allmänheten information om den materiella förnyelsen inom armén.
Numera ingår istället samtliga helikopterförband under Helikopterflottiljens ledning, som i sin tur lyder under Flygvapnet. I samband med omorganisationen byttes namnet "Arméns Vingar" till Vingarna. Dess uppgifter idag är allt från materiel-, personal- och sjuktransporter till sjö- och flygräddning, bekämpning av skogsbränder samt understöd av olika specialoperationer.
Uppvisningen besökarna bjöds på var mycket avancerad, till en början berättade piloten via radiokontakt hur han manövrerade helikoptern. Därefter bjöds det på allt från svängar, "höjdhopp" till uppochnerflygningar. Man kunde lätt konstatera att helikoptern går att vända och vrida, näst intill hur man vill i luften.
Helikoptertypen som användes vid uppvisningen var en Hkp9, i folkmun kallad BO 105.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om