Gemensamma krafter mot arbetslösheten

För att försöka möta den besvärliga situationen på arbetsmarknaden, har en referensgrupp inom Eksjö kommun, bildats för arbetsmarknadsfrågor. Målet med samarbetet mellan olika verksamheter är att få ut arbetssökande på arbetsmarknaden så fort som möjligt.

Eksjö/Mariannelund2009-04-24 06:23

Regionala arbetsmarknadsgrupper bildades när lågkonjunkturen slog till. I Eksjö kände man att man även ville lyfta ner frågan på kommunal nivå.
Gruppen som funnits sedan början på året, är ett forum för information, samråd och samarbete kring arbetsmarknadsfrågor, frågor som är högaktuella i de flesta kommuner i dag.

Hitta nya lösningar
Referensgruppen består av av kommunstyrelsens ordförande och förste ordförande, oppositionsrådet, kommundirektören, cheferna för sociala sektorn, HIA (Hälsa, Integration och Arbete), EksjöVux, Högskolecenter, näringslivsenheten, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
- Vi kommer på det här viset samman för att försöka hitta lösningar och kreativa idéer, säger kommunalråd Lennart Bogren.
Kommunens ledningsutskotte fungerar i sin tur som en arbetsmarknadsnämnd och har gällande situation på arbetsmarknaden som en stående punkt vid varje sammanträde framöver.
- Vi följer frågorna för att bland annat identifiera kommunens ansvar, säger Lennart Bogren.
- Jag tycker det här är en grupp som borde finnas oavsett konjunktur, säger Peter Kivimäki, chef för Arbetsförmedlingen i Tranås, Eksjö och Ydre.

Andra hårdare drabbade
Peter Kivimäki har de senaste månaderna fått många fler arbetssökande till arbetsförmedlingarna.
- Det har varit dramatiska varsel i landet. Det är stor dramatik men också stora skillnader och det är viktigt att ha perspektiv för annars kan man få panik, säger han.
Eksjös näringsliv och arbetsmarknad ser lite annorlunda ut än många hårt drabbade kommuner.
Men Eksjö har för det inte förskonats från ökad arbetslöshet.
- I februari var den 2,9 procent i Eksjö mot 3,9 i läne. Indikationer finns som pekar på att det börjar att ljusna, säger han och håller tummarna för att svackan kan ha börjat att plana ut. Sedan i februari har Eksjö bara ökat med ett par nya arbetsökande.
- Förutom Ydre så har Eksjö lägst i arbetslöshet i regionen, säger han.
Men fokuserar man på ungdomar ser siffran dystrare ut, 5,8 procent, även om det är bland de bättre siffrorna i länet.
Som jämförelse kan nämna att arbetslösheten för ett år sedan (vecka 16) låg på 1,4 procent och då det gällde ungdomar 2,9 procent.
I antal handlar det om 77 ungdomar mot 39 för ett år sedan.
- Vi måste "fånga upp dem" på ett vettigt sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om