Gemenskap över gränserna

I över fem års tid har kvinnor från olika länder samlats till de träffar som ordnas regelbundet i församlingshemmet i Mariannelund. Nyligen sammanstrålade Mariannelundsgruppen med en liknande grupp från Vimmerby.

Titta så fina kort vi gjort. Några av de besökande kvinnorna på kvinnoträffarna och de har all anledning att vara nöjda med sina kort.

Titta så fina kort vi gjort. Några av de besökande kvinnorna på kvinnoträffarna och de har all anledning att vara nöjda med sina kort.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2010-11-05 05:06


Kvinnor, både svenska och invandrarkvinnor har en stående inbjudan till träffarna som brukar äga rum varannan vecka. Även kvinnornas barn brukar komma med.
Här möts olika nationaliteter och kulturer.
Varje gång man ses gör man något nytt. Det kan handla om ljusstöpning, pepparkaks- och brödbak, koka lingonsylt, pyssla, göra juldekorationer och så vidare. I bland görs studiebesök och utflykter.
Idén är hämtad från Vimmerby där Marie Wenehult tidigare
jobbade. Här har verksamheten funnits betydligt längre, först i kommunal regi, numera i kyrkans.

Tog med sig
Marie Wenehult tog med sig idén till sin egen hemförsamling Hässleby.
- Vi har så många flyktingar i Mariannelund så jag kände att det fanns ett behov av en aktivitet, förklarar hon.
Numera är träffarna en väl etablerad verksamhet som varje gång lockar sina deltagare.
Tankar har funnits på att även ordna träffar riktade till män men det har av olika anledningar inte blivit verklighet. Att kvinnorna kan träffas tror Marie Wenehult har stor betydelse.
- Jag tror kvinnliga flyktingar har lättare att bli isolerade, tror hon.
Även om man kanske inte kan varandras språk finns en hänsyn och vilja som gör att det ändå fungerar oerhört bra. Mitt i aktiviteten brukar man fika. Samvaron och att ha trevligt står i främsta rummet.
- Ingen kommer hit och blir "serverad" utan alla hjälper till och engagerar sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om