Gentlemannatjuven Göken

Vid första föreläsningen för hösten i Allégården, Kråkshult, berättade Sven-Olof Friman, Boxholm om en märklig person från Askeryd.

Eksjö/Mariannelund2017-09-25 10:00

Hans namn var Karl Alfred Johansson, född 1850 i Högstorp. Det var genom släktforskning som Friman träffade på personen och blev intresserad att veta mer.

Karl Alfred har fått epitetet gentlemannatjuv. Han var inte så trakterad av skolgång och det sägs att han inte ens kunde skriva sitt namn. Men han var klipsk och visste hur man skaffade pengar. Han var nämligen utrustad, som han sade, med en "tjuvsena" Han specialiserade sig på att stjäla kor och hade med sig en kogrimma, ifall han skulle komma på lämpligt offer på sina vandringar.

Korna, oxarna och även hästar sålde han sedan och fick ihop pengar så han kunde leva flott, ta in på hotell och skaffa fina kläder. Men ibland togs han på bar gärning och det blev rättegång. En stor del av sitt liv satt han därför i olika fängelser. Men han återvände alltid till hemmet i Askeryd.

Han var duktig på att tillverka träskor och hans möbler är otroligt vackra.

Han tillverkade en fantastisk spegel, ramen sammansatt av 365 delar. Denna praktpjäs förärade han kung Oskar II. Tyvärr har Sven-Olof inte lyckats spåra den.

I publiken fanns personer som ägt ett praktskåp tillverkat av herr Johansson.

Föredragshållaren poängterade hans enorma arbetskapacitet och berättade att Karl Alfred också var uppfinnare vilket resulterat i tre patent. Att röra sig i finare kretsar älskade han och han blev vän med både hotelldirektörer och fängelsedirektörer. Hans vandringar förde honom till Stockholm, Malmö, Göteborg, Oslo och till och med en sväng till England.

Han fick smeknamnet "Göken", vilket han själv sade berodde på att han var född i maj månad. Han blev nästan 75 år.

Genom föreläsningen fick åhörarna också inblick i det svåra liv som många människor tvingades leva under. Mot slutet berättade Sven-Olof några anekdoter. Det var till exempel mamman som förmanade sin dotter att nu när Karl Alfred Johansson var på besök fick hon absolut inte säga Göken. Flickan kom inspringande och ropar glatt "Mamma, mamma farbror Johansson satt i björken och gol" Det sägs att även Karl Alfred skrattade.

Vid den efterföljande kaffestunden var det säkert många som reflekterade över vad som kunde blivit av denne begåvade man om han bara kunnat hålla sig inom lagens råmärken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om