Visserligen har folkhögskolan inte längre kvar sin internationella kurs men trots det är kanske mångfalden av representerande nationaliteter ännu större nu än då.
Orsaken är den etableringskurs som pågår på skolan. Satsningen görs på uppdrag av regeringen och är ett samarbete mellan Folkbildningsrådet och Arbetsförmedlingen. Under det här året genomförs kurser på en rad folkhögskolor. 1 200 personer väntas omfattas av utbildningen.
Deltagare är personer som fått uppehållstillstånd och som har anvisats av Arbetsförmedlingen.
I Mariannelund deltar ett dussin personer, mest män, som vill komma ut på den svenska arbetsmarknaden.
Kursen pågår under 26 veckor från februari till augusti utan något sommaruppehåll.
Vissa av deltagarna har varit i Sverige i bara några månader, andra bortåt två år. På samma sätt är språkkunskaperna varierande. Ännu haltar svenskan för de flesta men alla försöker efter bästa förmåga. Olika kulturer möts då deltagarna är från Ghana, Syrien och Eritrea.
Ges möjligheter i etableringskurs
Mariannelunds Folkhögskola står värd för en ny kurs på skolan, en så kallad etableringskurs. I denna deltar ett dussin personer som fått uppehållstillstånd och som nu vill komma in på den svenska arbetsmarknaden.
Taufiq Gibrin söker praktik på en bilverkstad och Mohammad AlmaThyab som veterinärassistent, Brhane Yemane kan tänka sig vad som helst och John Acquah vill gärna komma till ett företag där han får svetsa.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!