GLÄDJEBESKEDET: Nu öppnar Apoteket igen

På måndag öppnar Apoteket igen i Mariannelund efter att ha haft stängt över hela sommaren. Dock bara två dagar i veckan. För den som lämnar in sitt recept kan det framöver bli lätt förvirrande. Kan man inte få medicinen direkt, skickas den till ombudet i Ica.

Apoteket öppnar igen - två dagar i veckan. För att upprätthålla servicen blir ombudet i Ica kvar. Foto: Ivonne Svahn

Apoteket öppnar igen - två dagar i veckan. För att upprätthålla servicen blir ombudet i Ica kvar. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-09-02 08:04

I mitten av maj i år stängde plötsligt, utan förvarning Apoteket i Mariannelund, tre av fem dagar. Inte ens vårdcentralen vägg i vägg hade fått någon information.

Folk blev ledsna, folk blev besvikna och upprörda och ansåg att det var skandal.

Men snart skulle det bli än värre. En månad senare, den 17 juni, stängde Apoteket helt sin kassa i Mariannelund.

Ombud

Ica som har flitiga öppettider blev ombud och har så varit under sommaren. Någon rådgivning har då inte varit möjlig och medicinutlämningen har fördröjts jämfört med ett besök på ett apotek.

Vårdcentralen har haft mindre doser akutmedicin för att hjälpa svårt sjuka. Alla andra har fått beställa sin medicin via telefon eller dator. Sedan har man fått vänta, en väntan på en, två dagar, jämfört med ett öppet apotek, för att sedan hämta ut sin medicin på Ica.

För de som fått pappersrecept, vilket gäller för de många asylsökande i samhället, har leveransen dröjt ytterligare en dag, upp till tre dagar.

Personal saknas

Öppettiderna på Apoteket blir inledningsvis enbart måndagar och torsdagar, sex timmar per dag. (Något som inte uppdaterats på hemsidan)

Orsaken till situationen är personalbrist, helt enkelt att det saknas farmaceuter i landet.

Ortsbornas vädjan att stänga en kassa i en större stad några timmar (och ta personalen till Mariannelund) och på så sätt bibehålla servicen, på båda orter, har inte fått gehör.

- Just nu är läget detsamma som innan sommarstängningen. Vi har verkligen gjort vårt yttersta att hitta personal, säger presschef Freja Annamatz.

Att Apoteket söker personal, bekräftas av en platsannons hos Arbetsförmedlingen.

Annonsen lades emellertid ut så sent som i slutet av förra veckan.

Tidigare har Apoteket haft en annons ute för tjänsten men den plockades bort, för att man på nytt skulle skapa intresse.

Sålunda har tjänsten inte varit utannonserad över sommaren, när ledningen jobbat för att hitta en lösning.

- Vi har gått ut med annonser nu efter sommarledigheten, säger Freja Annamatz.

Enligt annonsen erbjuds en farmaceut heltid på apoteken i Mariannelund och Hultsfred. Sista ansökningsdag är den 30 september.

Tills vidare behålls nuvarande ombudet på Ica.

Det innebär i praktiken att kunderna kan få rådgivning kring medicin men också har möjligheten att få ut sin medicin direkt. Om de besöker apoteket på måndagar och torsdagar vill säga...

Om medicinen inte finns hemma, blir det lite smått förvirrade.

Då tas beställningen emot men medicinen hämtas sen hos ombudet i Ica.

När Apoteket öppnar på måndag kommer regionchef Patrik Karlsson och Mats Juväng, chef för kundservice, att besöka Mariannelund. Här kommer de delge information till kunderna och svara på frågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om