Glädjeskutt i kommunhuset

Eksjö kommun har 20 miljoner kronor mer att fördela i verksamheten än när budgetsramarna sattes för 2015. Och då är bara pengar som man säkert vet man har inräknande. - Det är väldigt positivt, säger ekonomichef Karin Höljfors.

Carina Hägg, (c) kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd Tomas Erazim (m) kan konstatera att utrymmet för driften ökat med 20 miljoner.

Carina Hägg, (c) kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd Tomas Erazim (m) kan konstatera att utrymmet för driften ökat med 20 miljoner.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2014-09-11 06:30


Frågan är när Eksjö kommun hade så här muntra siffror senast vad gäller budgeten?
Kommunaråd Tomas Erazim (m) håller med:
- Vi har suttit med besparingar på upp mot 30-35 miljoner tidigare.
Kommunen kan glädjande konstatera att man har 20 miljoner mer att röra sig med jämfört med prognosen när ramarna för 2015 fastställdes.
Mycket beror på ett beslut om sänkt resultatkrav. Eksjö sticker ut som kommun med att ha två procent i resultatkrav. Detta har sänkts från 2,3 procent till två procent, vilket gynnar siffrorna.
Men faktum är att trenden vänt på sistone. Fler flyttar till kommunen än från den och det handlar inte bara om några enstaka personer. Ett nytt kostnadsutjämningssystem och en ny skatteprognos har också betydelse.
I kostnadsutjämningssystemet har Eksjö kommun varit vinnare medan landstinget förlorat.
Sektorerna har fortfarande ett underskott men skatteintäkter och bidrag ger lite plus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om