Glasstillverkning till Mariannelund

Mariannelund får en egen glastillverkning och ett eget glasscafé till sommaren. Anneli Rimås och Johan Zedig väljer Mariannelund som bas för sin nya affärsidé och flyttar in i Filmbyns lokaler.

Anneli Rimås och Johan Zedig, här med dottern Astrid, startar glasstillverkning och glasscafé i Mariannelund.

Anneli Rimås och Johan Zedig, här med dottern Astrid, startar glasstillverkning och glasscafé i Mariannelund.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-03-30 08:03

Äkta hemgjord glass med en egen touch och på lokala råvaror.

Till sommaren får Mariannelund en egen glasstillverkning och ett glasscafé. Anneli Rimås och Johan Zedig står bakom satsningen.

Livsnjutare och gottegrisar! Då är Mariannelund orten man ska besöka.
Sedan länge har orten ett eget karamellkokeri. Nu får Mariannelund även egen glasstillverkning med tillhörande glasscafé.
Som vi tidigare skrivit om har Anneli Rimås och Johan Zedig haft långtgående planer att starta egen glasstillverkning.

Nu är det klart var man ska ha sin bas och Mariannelund  kan glädjas åt en ny företagsetablering.
Platsen för glasstillverkningen men även ett glasscafé blir Filmbyn Småland som öppnar den 17 juni. Samma öppningsdatum gäller för glasscaféet.

Johan Zedig säger att för honom är det att komma tillbaka till ruta ett. För tanken, för flera år tillbaka, var att karamellkokeriet skulle byggt nytt just här med ett tillhörande glasscafé.

Nu kommer glasscaféet bli verklighet på just den platsen.
– Vi har tittat på lokaler i både Vimmerby och i Mariannelund, berättar Anneli Rimås.
Vimmerby hade försprånget då det är en så stor turistmagnet.
Efter att en annan entreprenör tackat nej, fann de dock intresse i lokalerna som byggs vid Filmbyn. Eftersom de är under byggnation kan de få det precis som de vill, utan att behöva bygga om.
Egen smak
Siktet är inställt på Smålands bästa glass. De vill inte ta över någon annans koncept utan vill skapa något eget från början. Det lär innebära en smak av Mariannelund då  karamellkokeriets sötsaker, exempelvis glass med fudge,  kommer att ha en framträdande roll i vissa av glassorterna.
– Vi tänker att det här ska bli som en småländsk variant av "Ben and Jerrys", säger Johan Zedig.
Förberedelserna har varit många och hemma i köket i Brånhult i Rumskulla har det varit lite av en experimentverkstad då det tillagats och provsmakats mycket glass under en period.
Inte bara de själva har provsmakat. Många i deras omgivning har fått vara testpaneler och har ärligt betygsatt hur smaklökarna reagerat.

Men de personerna har också utmanat dem att skapa nya favoritsorter såsom hot chili, mörk choklad eller varför inte en glass innehållande både mango, avokado, ingefära och citron.
Den sista smaksammansättningen var de mycket tveksamma till men är det inte längre.
– Vi gjorde en glass och den blev hur god som helst, säger Anneli Rimås och nämner andra smaker som semleglass och blåbärspajglass.
– Det vi bakar och lägger i är glutenfritt, säger de.

Hittills har de 21 sorter. I försäljningen kommer finnas någonstans mellan 12-18, någon med månadens smak och säsongsteman.
Vid jul är exempelvis saffrans- och pepparkaksglass aktuell och Anneli Rimås försöker övertyga Johan Zedig om tomteskumsglass.
Glasstårtor är en annan sak de avser att försöka utveckla framöver.

Glassen kommer att tillverkas av äkta råvaror och de säger att de vill försöka samarbeta med så lokala producenter som möjligt i sin verksamhet.

Paret har många planer kring sitt nya koncept och målet är att skapa ett varumärke som så småningom ska kunna växa till en välkänd kedja.

Just nu tittar de på maskiner som håller deras krav. Samtidigt byggs ett glasscafé i Filmbyns lokaler där besökarna även ges tillfälle till att se hur glassen tillverkas på plats.
– Jag tror det är tjusningen med att man får se hur det går till, säger Johan.
Etableringen gör att Mariannelund får ett nytt företag som nu söker personal.
Mariannelund blir företagets bas för tillverkning men de har inte stängt dörrarna för andra orter och säger att nästa år kan man ha "en glassholk" i både Eksjö och i Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om