Granbarkborrar och vatten

Barkborreläget, vattenverksamheten i skogsbruket och återväxningstöd. Detta och mycket annat togs upp när Skogsstyrelsen hade möte i Bruzaholms folkets hus. 80 personer kom.

Eksjö/Mariannelund2008-02-06 07:21

Varje år håller Skogsstyrelsen möten på Höglandet där de bjuder in berörda personer. Den här gången hölls mötet i Bruzaholm och Åke Gustavsson inledde med att prata om granbarkborren, en insekt som ställt till med mycket problem för många skogsägare.
Barkborren trivs när det är torrt och varmt, så hur stora problem det blir i år återstår att se.
- Stora insatser kommer att krävas, framför allt om vädret blir fint. Det ska vara 20 grader varmt i tre dagar innan barkborren börjar trivas, sa Åke Gustavsson och berättade att man förra året befarat att flera miljoner kubikmeter träd skulle förstöras av insekten.
Men så kom översvämningen och vatten tycker inte insekten om. Åke Gustavsson berättade kortfattat om de åtgärder som skogsägarna kan ta för att stoppa barkborrarna. Det handlar om så kallad sök och plock efter svärmning, upparbeta nya vindfällen och använda sig av fångstfällor. På Skogsstyrelsens hemsida uppdateras barkborreläget ständigt.
- Var vaksamma, speciellt där ni tidigare haft angrepp, varnade Åke Gustavsson åhörarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om