Habo Finans ägnade sig åt pyramidspel

Vd:n i Habo Finans använde småspararnas pengar till att investera i onoterade bolag som gick med förlust men även till fritidsbostäder och aktier till sig själv. Hela bolaget fungerade som ett enda stort pyramidspel.

Eksjö/Mariannelund2010-03-16 07:25

Den omfattande utredningen angående brott som gällt grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott begångna i det skandalomsusade Habo Finans Centrum AB har avslutats. På måndagen väckte kammaråklagare Bengt Svensson åtal för grovt bedrägeri gällande bolagets 43-årige vd och för grovt bokföringsbrott för vd:n och hela styrelsen, sammanlagt sex personer.
Det var 2007 som förundersökning inleddes för misstänkt brott i Habo Finans då bolagets verkställande direktör polisanmälde sig själv för bedrägeri.
Den 18 mars 2008 utvidgades utredningen till att även omfatta grovt bokföringsbrott där misstanken gällde hela styrelsen i bolaget.

Tre års utredningsarbete
Förundersökningen har minst sagt blivit omfattande. Förundersökningsprotokollet är på drygt 7 000 sidor.
Av den tre år långa polisutredningen framgår att det funnits en investeringsform som kallats Diamanten, vilken marknadsfördes som en säker investeringsform.
Till Diamanten fanns knutet ett bankkonto som spararna fick sätta in sina pengar på.
Ungefär 800 sparare, varav ett antal småsparare, lurades att sätta in pengar. Under 2,5 års tid, från 2004 fram till 2006, satte det in 104 miljoner kronor på detta bankkonto.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om