Hagen - nytt familjedaghem

Det finns många barn i Mariannelund just nu. Behovet av barnomsorg har därför ökat. Det har resulterat i att Mariannelund har fått ett nytt alternativ till omsorg genom ett familjedaghem.

Hagen inryms i nyinredda lokaler i östra Mariannelund.

Hagen inryms i nyinredda lokaler i östra Mariannelund.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-09-28 17:00

Uppstarten av familjedaghemmet blev snabb. Förskolechef Jenny Lindström kan inte nog berömma personalen för det engagemang och det hårda arbete, de lagt ner för att verksamheten skulle kunna startas så snabbt som den nu gjorde.

Hagen inryms i en fastighet på Bondegatan som ägs av Bruzahem.

Personalen har själva införskaffat inredning, skruvat ihop möbler, sytt gardiner och inrett lokalerna.

Sedan några veckor är verksamheten igång och omfattas av en avdelning för större och en för mindre barn. På avdelningarna finns barn mellan ett och fyra år.

Rent konkret innebär tituleringen familjedaghem att verksamheten inte har utbildade förskollärare (som exempelvis Bullerbyns förskola).

Fyra pedagoger ingår i personalstyrkan, vilka alla kommer från Bullerbyns förskola.

Vi har lyckats bra med rekrytering. Förskollärartätheten har blivit bättre, säger hon om personalsituationen.

Lagar maten själva

Barnen får mat som lagas i det egna köket, av samma personal som tar hand om barnen. Även städningen av lokalerna sköts av den egna personalen.

Det krävs mer planering med tanke på att en av oss lagar mat, säger Josefine Forsblad, som är en i personalstyrkan. Hon jobbar tillsammans med Eva Horváth på "Ettan" medan Helén Nacef och Ina Mankus har hand om "Tvåan".

Tio barn vardera

Den första tiden har ägnats åt inskolning. Verksamheten rymmer tio barn på varje avdelning. Än så länge är det inte fullt. I dag är det sex barn på den stora avdelningen och sju på den lilla.

Att köra igång med en helt ny verksamhet där alla ska skolas in är naturligtvis tuffare än i en intrimmad organisation där de "gamla" barnen kan rutinerna.

‑ Då hänger de nya barnen oftast på vad de andra gör. Men nu är alla nya så det kräver en del, förklarar hon.

Det kan exempelvis handla om en sådan sak som att tvätta händerna.

Ett familjedaghem har tidigare inte funnits i Mariannelund.

Vi är positiva till att få öppna ett familjedaghem och att det finns som alternativ i barnomsorgen. Sedan tidigare finns det en familjedagvårdare, berättar Jenny Lindström.

Personalen gläds också åt att omgivande grannskap varit väldigt positiva och att det skapat en gemenskap.

I Ingatorp har i sin tur Getingen (som på senare tid varit ett familjedaghem) kunnat återgå till att vara förskola igen, då rekrytering av förskollärare kunnat ske.

Den verksamheten kommer att invigas på måndag i nästa vecka.

En invigning av Hagen väntas för föräldrar och barn. Framöver kan det också tänkas bli ett "öppet hus" för att visa verksamheten för allmänheten.

Förskolechef Jenny Lindström och Josefine Forsblad, som tillsammans med tre andra ingår i personalen styrkan på Hagen, är helnöjda med det nya familjedaghemmet. Foto: Ivonne Svahn
Förskolechef Jenny Lindström och Josefine Forsblad, som tillsammans med tre andra ingår i personalen styrkan på Hagen, är helnöjda med det nya familjedaghemmet. Foto: Ivonne Svahn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om