Hannah är förlamad sedan födseln

- ändå nekas hon handikapptillstånd från kommunen. Anledningen? Hon är inte "tillräckligt" handikappad.

Hannah Johnsson hänvisas till en vanlig parkeringsplats så länge som hon är passagerare i en bil, trots att hon har en son på snart tre år.

Hannah Johnsson hänvisas till en vanlig parkeringsplats så länge som hon är passagerare i en bil, trots att hon har en son på snart tre år.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-01-19 07:11


Snart 29-åriga Hannah Johnsson i Mariannelund har varit handikappad och beroende av rullstol hela livet.

För att underlätta sökte hon tillstånd för att parkera på handikapplats.

Men hon nekas ett tillstånd. Orsaken är att hon är passagerare och inte i ett värnlöst tillstånd.

Hanna blev förlamad från sjunde kotan i samband med födseln.

- Man lyckades förstöra hennes nervbanor i ett misslyckat vändningsförsök på Eksjö lasarett, när hon låg i sin mammas mage. Ingen tog på sig ansvaret och det rapporterades aldrig eller skrevs in, att hon vid tidigare ultraljud hade varit fullt rörlig, beskriver hennes styvpappa Johan Zedig.

Johan Zedig beskriver imponerat hur Hannah genom åren kämpat med sina rullstolar, sina korsetter, lunginflammationer och ständiga läkarbesök utan att klaga.

Hon visade oss att livet var så mycket mer att kunna gå... fortsätter han.

Underlätta i vardagen
Efter att ha varit bosatt i Stockholm i elva år återvände Hannah tillsammans med sin familj till Mariannelund 2014.

- Då började proceduren. Vi har valt att inte anpassa så mycket i den här bostaden (en tvåa). Vi har bara gjort det mest nödvändiga; på toan och att jag ska kunna ta mig ut och in i lägenheten. Eftersom man bara får en anpassning under en viss tidsperiod har vi valt att avvakta lite tills vi hittar en trea. Men det är tyvärr lika svårt att få tag i en sådan lägenhet här som i Stockholm, suckar hon.

Hannah har sedan många år tillbaka körkort men har för närvarande inte har råd att köpa sig en egen bil. Dessutom begränsar regelverket där också. Anpassningsbidragen ges nämligen med så långa tidsintervall att man lämpligen bör köpa en ny eller nästintill ny bil.

Hannah sökte därför tillstånd för parkering på handikapplats så att hon kunde följa med som passagerare.

Ett självklart tillstånd kan tyckas för många. Men Eksjö kommun avslog hennes ansökan.

Orsaken: hon är inte är tillräckligt handikappad!

Inte värnlös
Hannah är förlamad från bröstkorgen och nedåt men det regelverk som råder tycker att det är okej att hon lämnas, kanske på en trottoar i ur och skur ,medan chauffören åker och hittar en p-plats.

Hon ska då också kanske hålla koll på sin 2,5-årige son Aron med risk att han springer iväg medan hennes resesällskap letar parkering.

- Aron är inte i den åldern att han stannar kvar hos mig, förklarar hon.

Att följa med till en vanlig p-plats är ganska nedslående. P-fickorna är vanligtvis alldeles för smala för att hon ska kunna ta sig in och ut. Då tvingas bilen backa ut på vägen eller vice versa för att hon ska kunna komma in eller ur bilen.

- När jag skaffar bil får jag tillstånd men inte nu. Jag är inte så handikappad så jag inte kan lämnas ensam. Man menar att föraren kan släppa av mig vid en entré och sedan parkera och att jag och mitt sällskap sedan möts upp.

Hannah berättar att hon varit sjuk en del och tvingats besöka Höglandssjukhuset i Eksjö. Och även de fullt friska och gående som besökt sjukhuset i fråga är medvetna om den situation som råder med en överfull parkering med alternativ parkering väldigt långt bort.

Har du överklagat?
- Det är så mycket arbete för något som känns självklart, svarar hon.

- Jag tycker det är tråkigt att behöva utnyttja färdtjänst och speciellt då man vill åka någonstans tillsammans med anhöriga, säger hon.

Det blev tydligt inte minst härom dagen då hennes familj besökte simhallen i Jönköping och ville äta efteråt. Att hon inte kunde ta sig in och ur bilen på grund av att bilen inte fick nyttja handikapplatsen ställde till rejäla besvär.

- Jag tycker kommunen borde skämmas. Det borde vara självklart för handikappade att få den hjälp de behöver. Det här är ett problem och jag undrar hur man kan behandla en person på det här sättet, säger Johan Zedig.

Handikappillstånd söks i den kommun där man är folkbokförd. Men kommunerna följer Transportstyrelsens nationella regelverk.

- Vi har inga egna regler i Eksjö kommun, säger Lars-Erik Spaak på Eksjö kommun.

Två möjligheter finns att söka p-tillstånd. Om man själv kör bilen och då är tillståndet mer självklart. Eller om man är passagerare.

- Beslutet grundar sig på det läkarutlåtande vi får. Som passagerare ska du vara i ett värnlöst tillstånd och inte klara dig på något vis, beskriver han.

Hårda krav som ska vara styrkta av läkare för att parkering ska tillåtas.

Den som har förmågan att vänta medan föraren parkerar ges sålunda inget särskilt tillstånd efter dagens regler.

Får man stanna på en handikapplats för att ta sig i och ur som handikappad?
- Ja, det får man göra om man gör det skyndsamt för att släppa på och av en person, förklarar han.

Om man har ett barn som riskerar att springa iväg?
- Då får föraren ta med barnet eller barnen medan man parkerar.

Lars-Erik Spaak har förståelse om det kan vara trångt på en vanlig p-plats men svårigheten att öppna dörrar och ta sig in och ut eller att man har många kassar att bära, barn, är inget som man tar hänsyn till i beslutet. Beslutet är bara för den personen.

Att det är alldeles för trångt att öppna en dörr på en vanlig parkering är sålunda inget som får gehör i beslutsprocessen.

Möjlighet finns att överklaga men då den tiden är starkt begränsad rekommenderar Lars-Erik Spaak att en överklagan ska gå med vändande post.

Under 2014 beviljades 63 tillstånd i Eksjö kommun, 44 till förare och 19 till passagerare. 13 ärenden avslogs.

I Eksjö försöker man skyndsamt att hantera ärenden kring handikapp-tillstånd då det är en utsatt grupp. En ansökan brukar få ett beslut inom en, två veckor.

Tillstånd som man kan få ett handikappass för är begränsat tidsmässigt utefter handikappet och om det är bestående. Den längsta tiden har sedan något år tillbaka utökats från tre till fem år.

Läs mer i tisdagens papperstidning

Johan Zedig är besviken på regelverket och anser det måste finnas någon rim och reson. Hannah Johnsson hade fått p-tillstånd om hon haft en egen bil men ej som passagerare. Här tillsammans med Hannahs son Aron. Foto: Ivonne Svahn
Johan Zedig är besviken på regelverket och anser det måste finnas någon rim och reson. Hannah Johnsson hade fått p-tillstånd om hon haft en egen bil men ej som passagerare. Här tillsammans med Hannahs son Aron. Foto: Ivonne Svahn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om