Hannahs P-tillstånd togs upp i nämnden efter enormt mediaintresse

Mariannelundsbon Hannah Johnsons avslag för att få parkera fordonet på en handikapplats togs i veckan upp på samhällsbyggnadsnämndens sammanträde. Det efter en stor medial uppmärksamhet och där ett Facebook-inlägg delats många tusen gånger på bara några dagar.

Hannah Johnson har fått stort stöd från allmänheten för sitt dilemma.

Hannah Johnson har fått stort stöd från allmänheten för sitt dilemma.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-01-23 08:08


Kommunen har genom sin Facebook-sida delgivits många åsikter. Så många att politikerna valde att ta upp ärendet.

I tisdags skrev vår tidning om Hannah Johnsson i Mariannelund. Hon är förlamad från bröstkorgen och nedåt sedan födseln.

I slutet av förra året sökte hon tillstånd hos Eksjö kommun för att få ställa bilen på handikapplats.

Eftersom Hannah för närvarande inte har ekonomi att köpa en egen bil som handikappanpassas, valde hon att söka tillstånd som passagerare.

För det finns de tillfällen hon vill kunna åka tillsammans med anhöriga och inte tvingas åka i färdtjänsten själv. Som härom dagen, då hon besökte simhallen i Jönköping och sedan ville äta efteråt.

En resa som blev betydligt krångligare än den hade behövt bli, då hon inte fick parkera på handikapplats.

Stor skillnad
Någon bättre rörelseförmåga för att hon är passagerare har hon naturligtvis inte. Men här gör däremot regelverket en enorm skillnad mellan förare och passagerare.

Om hon hade haft en egen bil och varit förare hade parkeringstillståndet varit givet men om hon är passagerare är det en helt annan sak.

Då får man bara nyttja p-platsen för att skyndsamt ta sig in och ur ett fordon, även om man som Hannah är förlamad från bröstkorgen och nedåt.

Hannah förväntas kunna vänta in föraren när han eller hon åker och parkerar. Att hon har en son på 2,5 år som kan springa iväg, kanske har kassar att bära eller att en vanlig parkering ligger väldigt långt bort, har ingen betydelse.

Inte heller att en vanlig parkering gör det långt mycket svårare för henne att ta sig in och ur ett fordon - om andra bilar parkerar eller har parkerat intill. Det spelar inte heller någon roll att den lösningen är sämre ur trafiksäkerhet, då föraren måste backa ut innan hon kan ta sig in i bilen.

Beslutet om p-tillstånd grundar sig på det läkarutlåtande som krävs.

- Som passagerare måste du vara i ett värnlöst tillstånd och inte klara dig på något vis, förklarade då Lars-Erik Spaak, på Eksjö kommun.

Den som har förmågan att kunna vänta får inget tillstånd som passagerare, inte ens om man varit förlamad sedan födseln.

På nämndsammanträde
Hannahs avslag har under veckan fått stor medial uppmärksamhet, även i rikspressen.

Och hennes styvpappa Johan Zedigs inlägg på Facebook har delats rekordmånga gånger och skapat en massiv debatt och en stor undran över Eksjö kommuns beslut, som många kommenterat.

Inlägget har bland annat delgetts Eksjö kommun, dess tjänstemän och politiker på olika sätt, främst genom en massa inlägg i just det forumet. När kommunen lagt ut information om olika saker, till exempel om evenemang, har till exempel frågan om handikappade kan parkera kommit upp.

- Vi har inte fått telefonsamtal men däremot en massa inlägg på kommunens Facebook-sida, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Per Sixtensson.

Antalet inlägg och mediaintresset gjorde att politikerna i samhällsbyggnadsnämnden tog upp ärendet vid nämndens sammanträde i onsdags. Till detta bad man att få information om gällande reglemente för att se om kommunen gjort något fel.

- Det är Transportstyrelsen som gjort föreskrifterna och vi fick information vad som gäller för förare och passagerare. Beslut fattas efter Transportstyrelsens föreskrifter och en läkares utlåtande. Utifrån den redovisning som vi fått anser vi att beslutet tagits enligt gällande regelverk. Hade det gällt för förare hade hon fått det utan tvekan men här handlar det om man kan lämnas ensam och läkarutlåtandet var väldigt tydligt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om