Hänvisar till andra turistboenden

Ingen möjlighet att boka på Kullagården inför sommaren - Migrationsverket har hört av sig.

Kullagårdens hemsida ligger nere. Inga bokningsmöjligheter finns och vandrarhemmet hänvisar bara till att det finns andra boenden att välja i bygden

Kullagårdens hemsida ligger nere. Inga bokningsmöjligheter finns och vandrarhemmet hänvisar bara till att det finns andra boenden att välja i bygden

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-01-09 04:50


Kullagårdens hemsida ligger nere. Inga bokningsmöjligheter finns och vandrarhemmet hänvisar bara till att det finns andra boenden att välja i bygden. Samtidigt har Migrationsverket och ett byggprojekteringsföretag hört sig för om Kullagårdens förutsättningar och brandsäkerhet.

Det nya året innebär att många börjar planera för årets semestrar. Vill man vara säkra på att få det boende under den period man vill så är det givetvis säkrast att vara ute i god tid.

Kullagårdens vandrarhem och konferens i Mariannelund har varit ett populärt boende för många barnfamiljer genom dess närhet till Astrid Lindgrens Värld. I somras var det mycket hög beläggning på anläggningen.

Men de som vill vara ute i god tid och boka boenden inför våren och sommaren 2016 ges ingen kontaktinformation utan hänvisas bara till andra boenden - Kullagårdens framtid som turistboende är ett stort frågetecken.

På kommunens turismenhet möter situationen naturligtvis frågor och påverkar planeringen inför sommarens turismsäsong.

Här kan man inte göra något annat än hänvisa de som söker semesterboende till grannkommunerna Hultsfred- eller Vimmerby kommun.

- Vi vet ingenting och det känns jättekonstigt. Jag är naturligtvis mån om att det finns bäddar att hyra i kommunen och vill gärna veta vad de nya ägarna har för ambition, säger destinationsutvecklare Lars Persson, som arbetar med att utveckla Eksjö kommun som besöksmål.

I slutet av året ska de tidigare ägarna Joukje De Vries och Jan Boetes ha blivit kontaktade av personer från Hjo-Jönköpingstrakten och erbjudits ett sådant belopp för anläggningen att de ansåg att de inte kunde tacka nej.

Ägarna har tidigare sagt till vår tidning att de känt att anläggningen varit lite för stor för dem. De ville gärna driva en liknande verksamhet även i fortsättningen men i mindre regi.

De gamla ägarna har dock inte velat uppge vem som köpt fastigheten som kunnat erbjuda cirka 220 sängplatser. Man har dessutom hävdat att man inte vet vad anläggningen ska användas till.

Överlåtelse har varit den här veckan.

Redan från början, efter att försäljningen blev känd i december, har det från olika instanser spekulerats i om det ska bli ett nytt asylboende och flera saker tyder på detta.
Bland annat kan det belopp som de nya ägarna betalat, enligt obekräftade uppgifter till tidningen, nog anses vara en hel del över marknadsmässigt värde.

På kommunledningskontoret i Eksjö säger kommundirektör Stefan Elm att han inte fått någon information om Kullagårdens framtid.

- Inget alls. Jag har inte haft någon kontakt med de nya ägarna. Det som händer, om det ska bli en flyktingförläggning, är att man gör en ansökan hos Migrationsverket och sedan får vi i kommunen besked om ifall det blir.

Minst två olika förvaltningar i Eksjö kommun visar sig ha kontaktats med anledning av Kullagården.

Bland annat har en biträdande projektledare för ett konsultföretag kring byggprojekt hört av sig.

Aktuell projektledare har efterfrågat om det finns slutbevis om exempelvis brandskydd och dylikt för fastigheten.

Därtill har Migrationsverket hört av sig med liknande frågor om fastighetens beskaffenhet och aktuella uppgifter.

Migrationsverket har så sent som i mellandagarna bland annat beställt handlingar från Eksjö räddningstjänst där man vill ha informationen som finns i det senaste tillsynsprotokollet för brandskydd för Kullagården.

Tidningen har sökt aktuell tjänsteman på Migrationsverket men utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om