Här är årets svenska butik!

Retail Awards är en tävling som varje år korar Sveriges främsta aktörer inom handel. Eksjös egna bokhandel tog hem priset som Årets butik.

Malin Alfredsson, Julia Oscarsson, Nina Johansson och Helena Hedenberg fick mottaga utmärkelsen ”Årets butik i Sverige” vid en gala i Stockholm på måndagskvällen. Foto: Privat

Malin Alfredsson, Julia Oscarsson, Nina Johansson och Helena Hedenberg fick mottaga utmärkelsen ”Årets butik i Sverige” vid en gala i Stockholm på måndagskvällen. Foto: Privat

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-05-18 13:04

De tre medarbetarna Helena Hedenberg, Nina Johansson, Julia Oscarsson samt ägaren Malin Alfredsson, säger att de är otroligt glada och stolta över utmärkelsen.

- Fantastiskt roligt. Detta betyder massor för oss som är en liten butik i en liten stad. Det känns som att vi bevisar att ingenting är omöjligt, säger de.

Priset Årets butik samt även andra utmärkelser inom handeln delades ut vid en stor galamiddag i Stockholm under måndagskvällen.

Finalisterna i Årets butik kom från olika branscher. Eksjö Bokhandel fanns i samma kategori som modebutiken MK Madame i Åseda och livsstilsbutiken Wemdalens design.

Men det blev Eksjö Bokhandel som sent på kvällen tog hem kvällens mest ärofyllda pris.

- Vi var alla uppe på scenen och det var verkligen en fantastisk galakväll, säger de sprudlande glada, medan de sitter i bilen på hemväg mot Småland och sin guldbelönade butik.

Stolta 173 år

Eksjö Bokhandel, som startades för 173 år sedan, hade för några år sedan en motig uppförsbacke.Bohandlarkedjor och internetförsäljning skapade bekymmer och nedläggning diskuterades som ett starkt alternativ.

Man insåg att man inte kunde konkurrera med priserna på internet.

- Men vi vill ju ge våra kunder så mycket mer, säger ägaren Malin Alfredsson.

Utmaningarna togs på allvar och man hittade nya vägar att utvecklas, som bidragit till de senaste årens positiva utveckling för butiken.

Servicenivån har ökat och en kundklubb har startats. Författarkvällar har ordnats och man har numera en egen monter på bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Det går att handla böcker i bland annat Mariannelund och bokhandeln är aktiv på sociala medier.

- Vi lånar också ut en del böcker till barn och ungdomar. I gengäld skriver de recensioner som ger oss mycket som är väldigt bra att veta.

Personalen har ett stort bokintresse och läser väldigt mycket. Något som naturligtvis leder till en bred kompetens inom området.

- Mina kollegor är väldigt duktiga på böcker. Sedan är det inte alltid de tycker lika om samma bok, säger Malin Alfredsson.

Tyska språkkunskaper

Eksjö besöks av många tyska turister som blivit en viktig kundgrupp.

- Vi importerar tyska böcker och säljer mycket Astrid Lindgren böcker och böcker av svenska deckarförfattare som översatts till tyska, berättar de.

Alla i personalstyrkan pratar tyska och man har även deltagit i språkkurser.

Första dagen som Årets butik, på tisdagen, innebar bland annat en författarafton med Carin Hjulström och Elin Olofsson.

- Men på lördag ska vi fira stort i butiken. Hur har vi inte riktigt bestämt, säger det engagerade gänget bakom Årets butik i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om