Här finns jobben i Jönköpings län 2015

Arbetsförmedlingens undersökning bland länets företagare visar att länets arbetsgivare har en positiv framtidstro och att många räknar med att anställa under det kommande året. Industrin ser dock ut att gå i motsatt riktning. Här räknas det försvinna en del jobb.

Den som söker jobb som lastbilschaufför och vill köra fjärrtransporter möter en mycket hård konkurrens. Foto: Arkiv

Den som söker jobb som lastbilschaufför och vill köra fjärrtransporter möter en mycket hård konkurrens. Foto: Arkiv

Foto:

Eksjö/Mariannelund2015-02-06 07:32


Arbetsmarknaden i länet fortsätter glädjande att förbättras och Arbetsförmedlingens prognos visar att arbetslösheten kommer att fortsätta att minska.
Undantag är inom industrin och det påverkar givetvis länet i stort då många jobb finns just inom tillverkningsindustrin. De jobben har minskat i länet under en längre tid och fortsätter att göra så. Den svaga ekonomiska utvecklingen i Europa gör att de exportberoende företagen har ett sämre år framför sig.
De flesta som anställs under 2015 kommer att ersätta de som går i pension.

Gymnasie
Majoriteten av arbetsgivarna kräver slutbetyg från gymnasiet men samtidigt blir jobben där en eftergymnasial utbildning krävs allt fler.
I dag jobbar de flesta anställda i länet inom tillverkning, drift och underhåll eller inom hälso- och sjukvård och socialt arbete, vardera 18 procent.
Hur ser då möjligheterna till jobb ut inom respektive område?
När antalet industrijobb minskar färsvinner de enklare arbetsuppgifterna allt mer. Jobbmöjligheterna är goda för CNC-operatörer som klarar mer avancerade uppgifter. Svetsare gör bäst att se till att skaffa olika licenser och yrkeserfarenhet för att få jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om