Här kan du fira Valborg i kommunen

Väljer du att fira in våren traditionellt med fiskdamm, vårtal och fyrverkerier den 30 april, eller vill du hellre ha en lite annorlunda upplevelse med en medeltida ryttarstrid? I Eksjö kommun erbjuds flera olika alternativ på Valborgsmässoafton.

På lördag är det dags för Valborgsmässoafton. Hur firar du i år?

På lördag är det dags för Valborgsmässoafton. Hur firar du i år?

Foto: Kajsa Fransson

Eksjö/Mariannelund2016-04-23 07:20

I Mariannelund firas Valborgsmässoafton traditionsenligt i Herrgårdsparken. Kvällen kommer innehålla fackeltåg, våreld, fyrverkeri och självklart, kröning av Drottning Valborg. Kulturchefen Johan Gärskog ansvarar för vårtalet och det blir musikunderhållning av Hearts and Bones. Bakom arrangemanget står Mariannelundsbygdens Samhällsförening och Studieförbundet Vuxenskolan.

Tjuvstart

I Kråkshult tjuvstartar man Valborgsfirandet redan på fredagskvällen med en vårfest utanför Allégården. Då bjuds det på vårtal, underhållning, valborgsmässoeld och fyrverkeri och för kvällen står Sockenrådet. Ingatorps våreld tänds vid badplatsen, där vårtalet hålls av komminister Christer Svensson. Musikunderhållning med körsång kommer att varvas med försäljning av korv och kaffe, fiskdamm och fyrverkeri. Arrangerar gör Ingatorps Samhällsförening.

Traditionellt i Hjältevad

Bo-Kenneth Knutsson i Hjältevad står för ortens vårtal på Valborg som anordnas i Sjöparken. Där blir det även musikunderhållning av William Isaksson. samt tävlingar, tipspromenad, servering och fyrverkerier och kvällen anordnas av samhällsföreningen. Bruzaholms samhällsförening anordnar chokladhjul, servering och fyrverkerier vid Lövudden och i Hult inleds kvällen med tipspromenad följt av körsång och vårtal av Diana Laitinen Carlsson vid Movänta Camping. Hults föreningsliv står som arrangörer och kvällen avslutas med fyrverkerier.

Ryttarspel á la medeltid

I Eksjö stad anordnas ett lite annorlunda Valborgsfirande. Här inleds aftonen med en avmarsch med Eksjö Hemvärnsmusik från Stora Torget mot Sjöängen. Väl på plats bjuds besökarna på ett Vårspel där det utkämpas en strid mellan en vår- och en vintergreve som tävlar om vårprinsessan. Det är ett ryttarspel med medeltida tornerspel som förebild. Vårtalare är Rebecca Stenström och Pär Nilsson. Valborgskören och Hemvärnets Musikkår medverkar under kvällen. Vårspelet avslutas med att Lions president överlämnar Ryttarsmycket till vårprinsessan, varpå elden tänds. För kvällen står Lions Club, Eksjöortens Ryttarförening, Eksjö kommun/Kulturavdelning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om