Har legat apatisk sedan 2007

Henry Ascher är svensk barnläkare och docent som har jobbat mycket med barn som är apatiska. Han är bland annat ordförande i Svenska barnläkarföreningens arbetsgrupp för apatiska barn. Han säger att det inte är ovanligt att kommunerna inte känner till problemet.

En flicka har legat apatisk i sin säng på flyktingförläggningen i Mariannelund sedan september 2007. Bilden är arrangerad.

En flicka har legat apatisk i sin säng på flyktingförläggningen i Mariannelund sedan september 2007. Bilden är arrangerad.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2009-02-02 07:17


- Flyktingfamiljerna har oftast problem med språket och det blir därmed svårt för dem att ha kontakt med svenska hjälpare. Det är inte så lätt och vem som egentligen har ansvar för apatiska flyktingbarn är väl inte heller uttalat i dag. Många borde känna ansvar, säger han till vår tidning.

Kan inte låtsas
Henry Ascher har i sitt arbete som barnläkare, specialiserad på just apatiska flyktingbarn, mött argumentet att det här är något man låtsas för att få uppehållstillstånd.
Men han är mycket kritisk till detta.
- Jag vet att det finns berättelser eller vandringshistorier om föräldrar som förgiftat sina barn eller fått dem att spela teater för att de ska få uppehållstillstånd. Men den här typen av tillstånd kan man inte simulera, säger han.

Behövs bra samarbete
Han förklarar det med att det finns en rad fysiologiska besvär som personerna uppvisar, till exempel förhöjda stresshormoner i blodet eller feber.
Han var nyligen på en vetenskaplig konferens i ämnet då detta togs upp.
- I djurvärlden reagerar man på livsfarliga hot genom att fly eller slåss. Men det finns också ett tillstånd när man varken gör det ena eller det andra och då dör man. De omgivande hoten och den kroniska stressen som barnen utsetts för gör att de går in i det här tillståndet som ett psykologiskt skydd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om