Har näst högst skuld i landet

28 857 kronor! Så mycket är pensionsskulden per invånare i Eksjö kommun. Bara Mullsjö toppar den summan i länet med 31028 kronor per invånare. Skandias pensionsskuldrapport visar fortsatt stora pensionsskulder som på sikt kan innebära skattehöjningar.

Pensionsskulden i kommunerna är hög. I Eksjö är den näst högst i länet. Foto: TT

Pensionsskulden i kommunerna är hög. I Eksjö är den näst högst i länet. Foto: TT

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-09-07 12:30

Skandia har för sjätte året i rad tittat på de kommunala pensionsskulderna. De är fortsatt något mindre totalt på grund av utbetalningarna är större än intjänade och ränteuppräkningen. En annan anledning är att allt fler kommuner väljer att finansiera pensionsskulden med försäkringar.

- Även om skulden sjunkit något är den svindlande 243 miljarder. Summan motsvarar 500000 lärartjänster, säger Greger Gustafson, affärsansvarig offentlig affär på Skandia.

Den absolut största delen av skulden står åtagandet från förra seklet för, där kommunerna lovade livsvarig tjänstepension till anställda och tidigare anställda, när de går i pension.

Näst högst

I Eksjö är skulden uppe i 28857 kronor per invånare, näst högst i länet. Kommunen har totalt sett under 40 år (från 1975 fram till 2015) haft en negativ befolkningsutveckling med åtta procent. Jämför man det med andra kommuner så är det mest i hela länet.

På sikt varnar Skandia för skattehöjningar och inte är kommunalskatten direkt någon tröst i det fallet för Eksjö. Kommunen hade 2015 nämligen den högsta skattesatsen i länet.

I snitt över riket är pensionsskulden per invånare cirka 24700 kronor per invånare men det råder mycket stora skillnader kommuner emellan. I Sjöbo kommun handlar det om blygsamma 404 kronor medan jumboplatsen intas av Pajala kommun. Kommunen har haft en stor befolkningsminskning sedan 1975 och här ligger bördan på varje person på 43207 kronor.

Pajala är en av totalt 131 kommuner som haft negativ befolkningsutveckling de senaste 40 åren. Färre personer ska betala för service och ökade kostnader för exempelvis vård- och omsorg men också för den intjänande pensionsskulden, samtidigt som skatteintäkterna sjunker.

Under våren 2016 har två pensionsutredningar presenterats. Den enda utredningen föreslår att hela ansvarsförbindelsen från 2018 redovisas i balansräkningen, vilket kommer att påverka kommunernas soliditet kraftigt.

- Över en natt kommer kommunernas soliditet försämras med 200 miljarder kronor.Det innebär att en tredjedel av Sveriges kommuner kommer få ett negativt eget kapital.

Soliditeten för Eksjö inklusive pensionsskuld i ansvarsförbindelsen visade 2015 ett minusresultat på tio procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om