Hästägare åtalas för hästdöd

En kvinna från Mariannelundsbygden åtalas för brott mot djurskyddslagen för att inte ha gett sina hästar tillräckligt med mat och vatten samt tillsyn. Vid en djurtillsyn hittades en häst död i ladugården.

Eksjö/Mariannelund2016-09-17 11:00

Den medelålders kvinnan hade för ett par år sedan tillsyn av en djurskyddsinspektör som bedömde att hennes djur hade ganska tunt hull.

Kvinnan fick därför ett föreläggande angående skötseln och det påpekades också brister i stallet så att hästarna skulle kunna skada sig.

Vid ett senare besök bedömdes hästarna vara i bättre skick men då fanns det också mycket bete då det var under försommaren. Myndigheten valde att göra en ny tillsyn under vinterhalvåret då hästarna måste livnära sig på tilldelat foder.

När länsstyrelsen vintern 2015 gjorde ett oanmält besök på gården fann djurskyddsinspektören inte välmående hästar som hon hoppats på. I stället fann hon en död häst bland de andra.

Polis omhändertog hästen som fraktades till Statens Medicinska Veterinäranstalt för obduktion. De andra hästarna ansågs undernärda och omhändertogs.

Händelsen har lett fram till att kvinnan nu åtalas vid Eksjö Tingsrätt för brott mot djurskyddslagen. Åklagaren menar att hon "uppsåtligen eller av oaktsamhet" brustit i kraven på djurhållning genom att inte ge djuren tillräcklig tillsyn, inte heller tillräckligt med vatten och foder.

Bland bevisningen ingår skiftliga rapporter om bristande tillsyn och utfodring men också obduktionen av den avlidna hästen med ett näringsutlåtande som menar att den inte fått tillräckligt med foder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om